30 yıl önce bir erkekte 60 milyon sperm vardı.
günümüzde bu rakam 15 milyona indi.
onlarca inceleme takip sonucunda bu araştırma (en büyük kaynak da tüp bebek çalışmaları verilerinde çocuk sahibi olmak için yapılan başvurularda kişilerin bilgilerinden elde edilen sonuç) verileri çok çarpıcı.
- yetersiz sağlıksız beslenme.
- daha düşük maliyet ile tercih edilen yüksek sar (Specific Absorption Rate) değeri olan elektronik cihazlar (cep telefonu, tv, bilgisaray, kablosuz ağ vb cihazlar)
- stres.
- ucuz olduğu için tercih edilen kalitesiz içki tütün mamülleri.
- satınalma gücü olmayan insanlar veya hükümetlerin sadece vergi istihdam kaygıları ile göz ardı etmiş olduğu zararlı kontrolsüz kullanılan kimyasallar hormonlar anabolik ajanlar ki bu gıda işlemede, raf ömrü uzatmada üretim de tarım ve hayvancılıkta balıkçılıkta kullanılması.
sadece erkekler de sperm sayısı düşüklüğü mü, ya kadınların rahim-yumurtalık sorunları.
kaç kadın 50 yaşına gelmeden mutlaka rahim için operasyon ve rahimin alınmasına neden olacak rahatsızlıklar yaşadığını 30 yıl önce ve şimdi ki verileri biliyor musunuz?
git gide düşen şeker hastalığı yaşı, artık 50 yaş hayal olmaktan çıktı ve çocuklar bile şeker hastası.
kansızlık had safhada.
tüm bu araştırmalar gösteriyor ki hastalıklar yaşam kalitesi ve satınalma gücü ile aynı paralellik gösteriyor.
huzur ve refah seviyesi yüksek toplumlar ile bizim gibi ileri demokrasisi olan bir türlü gelişemeyen eskiden hastanelerde sıra olan(!) toplumlarda yapılan araştırmalar sonunda nüfus oranına hastalıklar ilişkilendirildiği zaman facia ortaya çıkıyor.
dede nene tarafında aile bağında kronik şeker kalp rahatsızlığı olmayan gençler aile bireylerinde şeker kalp hastalıkları oluyor.
sanki annesi babası kardeş de (ensest) doğan çocuk eklem kemik rahatsızlıkları gelişim bozukluğu gösteriyor veya okul da derslerinde başarısız oluyor.
öylelerini görüyorum ki; anne kucağında bebeğiyle hastanede, sanki kadın hamileyken sabaha kadar disco bar gezmiş içki içmiş eğlenmiş veya hamilelikte kilo almayım diye rejim yapmış spadan çıkmamış form tutmuş.
hem anne hem bebek kronik rahatsızlık içinde, alerji ve kansızlık yeterli süt üretememe, immun sistem yetersizliği ilk göze çarpan.
kalkıp insanlar hastane önünde kuyruğu tartışıyor.
kimse bu insanlar nasıl hasta oluyor, yıllara göre bu seyir nasıl işliyor, bu rahatsızlıklar için önleyici hizmetler ne olmalı nasıl bir süreç hangi alanda kademede yapılmalı diye tartışmıyor?
hastalıkları önleyici sağlık hizmeti ve hastalığı tedavi hastanede sağlık ocağında yapılır diyen ya cahil ya da kara cahil veya zır cahildir.
hastalığın tedavisi önlenmesi...
neyse, entry uzun oldu.
basit olarak anlatmak uzun oluyor.
siz eskiden hastanede kuyruk vardı diye tartışın.
tatil köyü otel inşa eder gibi binlerce yataklı devasa hastane yapmakla övünün.
unutmadan, binlerce insanı tek bir amaç ile toplamak için yer inşa edersiniz; eğlendirmek...
konser veya futbol maçı için.
bu hastanelerin de inşa edilmesi (konumu hizmet alanı vb açısından) tam bir trajedi. bu da tartışılması gereken başka bir konu.