mustafa kemal, toplum ve yönetim ilişkilerini tanımlarken, ulusal egemenlik gibi ortak öğeleri içeren bir toplum, dinle devlet işlerinin ayrılması, pragmatik akılcılık ve milliyetçilik gibi ilkelere sahip bulunan bir devlet yapısını söylevlerinde ve nutuk'ta iletmektedir. atatürk kullandığı bu olgular bütünlüğünü modern devletlerin temel karakteri olarak adlandırmaktadır. bu yapıları içeren devlet görüşüne bazılarınca kemalizm denmektedir. kemalizm, türk ulusunun çağdaşlaşma ideolojisi ve aynı zamanda türkiye cumhuriyeti'nin değişmez resmi ideolojisidir... vikipedi amca boyle tanimlamis.. copi peystin gozunun yagini yidim..
mesele su dur ki;kemalizm bir ideolji degildir,sadece turkiye cumhuriyeti`nin kabul ettigi bir akimdir,cunku baska bir devlet bu akimdan etkilenmedigi icin( cezayir kurtulus militanlari haricinde) ideoloji olmasi beklenemez..
temel olarak alti farkli ana temadan olusmustur..bu alti temadan cogu hatta hepsi su gun icin iflas etmistir..
zamaninda gerekli olan milliyetcilik su gun ulkenin yobaz sinifinin eline gecmistir.. *
laiklik sozcugunu ise artik liboslar, irticacılar, ılımlı islamcılar, sorosla kol kola girmis "dusunce kurulusları" h. cemaller, taha akyollar,zaman gazetesiyle aynı agzı kullanıp turkiye nin kuresel surece eklemlenmesi surecinde tornavida gorevi ustlenmiş yeni tureyen sosyalistler kullanıyorlar..
diger dort tema iste gelismekte olan her ulkenin yaptigi seylerdir..
devletcilik;mustafa kemal istemediysede yapmak zorunda kaldigi bir temadir,ulkenin o zaman ki endustriyel durumu goze onunde bulundurup yapacak hicbirsey olmamasindan dolayi karma ekonomi sistemi politikasidir ki ulkenin 30 yillardan 50li yillara kadar bugdaya bile ac kalmasinin sebebidir, nitekim baska caresi yoktur, cunku asagi yukari 20 yildir savasan bir ulkenin tekrardan ozel sektorle ekonominin kalkinmasi imkansiza yakin bir haldir..
halkcilik;bu tema kesinlikle basarili olmustur(50lilere kadar),genel okuma seferberligi ilan edilmis,insanlarin yasayislarini ve kultur duzeylerini genel olarak ilerletilmis ve 50lilerden sonra bitmistir..
inkilapcilik;cumhuriyetin ilk 15 yilindan sonra unutulmustur..