tip fakültesi ile zorluk acisindan kiyaslanan bir fakültedir. ancak unutulmamalidir ki "gercek doktor birden fazla türü kurtarandir" tip hekimliginde incelenen materyal 3 e ayrilir ilk etapta. kadin, erkek, cocuk. daha sonra birde bu yetmiyormus gibi kulak burun bogaz, gastro enteroloji, endokrinoloji, vs vs vs diye uzayip giden bölümlere ayrilir. simdi insan haricindeki diger hayvanlara bakalim; bunlar ilk önce tür olarak ayrilir: kedi, köpek, sigir, koyun, at, kanatli, sürüngen, kemirgen,balik, isterseniz bunun bir de hayvanat bahcesinde mevcut olan türleri var. cogunlukla bir ilaci birbirine yakin türlerde kullanabilirsiniz ama öyle farkliliklar cikiyor ki birine yaptiginiz ilac digerinde duyarlilik reaksiyonu yaratiyor. bu ufak bir örnek. mesela bir kedi ile bir köpegin birbirinden farkli cok hastaligi var. ayni zamanda bir at ve bir sigir taban tabana zit canlilar. kanatlilar apayri. simdi bütün bunlarla kim ilgilenecek? veteriner hekim. siz bütün bunlarin derslerini okuyorsunuz veteriner fakültesinde. ha bu da yetmiyor.
insanda dis hekimligi ayridir. onun fakültesi vardir ayri olarak, ama bir veteriner dis fakültesi yok dünyada. veteriner hekim ayni zamanda dis hekimligi de yapar. simdi bu kadar tür var, birde bunlari disi erkek diye ayirin. hatta bazi durumlarda yavru diye ayirmak ta gerekiyor. bu isin, hastalik teshis, tedavi vs boyutunun ufacik bir kesiti. gelelim veteriner fakültesinde baska neler yapildgina. veteriner hekimlikte sadece hastaliklar yok tabiki. bu isin anatomi boyutu var en önce.sonra bu isin gida boyutu vardir ki kimse kusura bakmasin ama ne gida mühendisleri nede diyetisyenler bu konuda iyi yetismis bir veteriner hekim kadar bilgiye sahip olamazlar. cünkü tükettigimiz gidalarin büyük bir kismi hayvansal kökenli. buna bagli olarak ta bu gidalarin ham maddelerinin yada asil kaynaklarinin olusum mekanizmasini vs yi bir veteriner hekimden daha iyi bilemez bir diyetisyen, mühendis yada bir beseri hekim. yine gida konusu ve hayvan hastaliklari ile ilgili olarak, bir veteriner hekim zoonoz hastaliklar konusunda da cok detayli bilgiye sahiptir. temel bilimlere geldigimizde de tip fakültesinde gösterilen derslerle ortaktir veteriner fakültesindeki dersler. viroloji, mikrobiyoloji, patoloji, farmakoloji, histoloji, biyokimya gibi. bir fark yoktur müfredatlar aynidir ki, veteriner hekimler, saydigim bu dallar cercevesinde beseri hastanelerde de calisabilmektedirler. bir veteriner fakültesinde hekim adaylarina ekonomi dersleride verilir. tabiki bir ekonomist olunmuyor ama hayvancilik yapan bir girisimci isletmesinden ekonomik anlamda koca bir arti bekler. bunu saglayacak olan ilk kisi veteriner hekimdir. bu sebeple bir veteriner fakültesinde ekonomi dersleri verilir "hayvancilik isletme ekonomisi" adi altinda. ve bu derste ciddi ciddi ekonomik terimlerden, hesaplamalardan, grafiklerden, problemlerden filan bahsedilir ve ögretilir.ayrica isletmede kullanilan ahirin, agilin yada kümesin pencere genisligi, aydinlatmasi , havalandirmasi, binanin sekli semali, sürü yönetimi ve daha nice konuyu icinde barindiran koca bir zootekni anabilim dalindan ders alinir veteriner fakültesinde.birde hayvanin beslenmesinden, rasyonundan sorumlusunuz. ki daha aklima gelmeyen neler var neler kim bilir.
ben demiyorum ki tip fakültesi kolay bir bölümdür. cok zor oldugu asikar. ancak bir veteriner fakültesi sadece farkli hayvan anatomisinden ibaret degildir, hele hele ankara üniversitesi veteriner fakültesinde okuyorsaniz mezun olmak cok sabirli olmak cok cok cok fazla calismaktan gecer. eskiden türkiye de sadece 3 tane veteriner fakültesi vardi. ankara, firat ve istanbul. ve buralara girmek kolay degildi. tip puanlariyla yarisan bir konumdaydi. artik günümüzde bircok veteriner fakültesi var ve puanlari oldukca düsük. ve sagolsun "muhtesem" hükümetimiz yeni veteriner fakülteleri acmak konusunda calismalarini sürdürmekte. ama sanmayin ki dünyanin diger yerlerinde durum böyle. bizde 20 civarinda fakülte varken dünyanin ve avrupanin bircok ülkesinde bu sayi sadece 3-4-5. daha fazla degil. ve buralara girmek en az tip fakültesine girmek kadar zor. bunu duymadim, bizzat gördüm. ne yazikki son zamanlarda yürütülen yanlis politikalar hayvanciligi bitirme konumuna getirmis ve veteriner hekimlik "baytar" lik olarak algilanmaya baslamistir. cok kutsal ve kilit noktada olan veteriner hekimlik meslegi ne yazik ki hakettigi saygiyi bilhassa sevgili beseri hekim arkadaslarimizdan görememektedir. ancak unutulmasin ki bir bölgede cok zaruri bir durum gelisir, doktor bulunamaz, orada insan hastalara veteriner hekim bakar. ismet inönünün bir sözü vardir: beşeri hekimlik bir ic deniz veteriner hekimlik bir okyanustur.
bu söz sanirim veteriner fakültesinin ne anlama geldigini cok acik sekilde anlatiyor. anlamayanlar icin baska bir özlü söz: beseri hekimlik insan icin veteriner hekimlik insanlik icindir.