din açısından duruma yaklaşmak gerekirse; evlilik için kim ne kriter belirler önemli değildir (beni de ilgilendirmez) evliliğin ne olduğu önemlidir.
öncelik olarak evlendiğin insanın dinine değil de ahlak ve sorumluluk duygusuna bakmak önemlidir.
saygı sadakat fedakarlık sorumluluk anlayış ve bunun getireceği aşk-sevgi evliliğin temelidir.
sadakat fedakarlık sorumluluk anlayış gibi evliliğin dört temel direği olmadan sadece din kriteri ile evlilik yapılamaz.
burada kocasını aldatan, çocuğunu karısını veya kocasını yuvasını bırakıp kaçan, dna raporunda çocuğun babası kocası değil de komşusu çıkan ve bunun için allah'a şükür eden, başka kadınlardan çocuk sahibi olan vb insanlık için utanç olan durumlara imza atan dindar başı kapalı açık sakallı allah inancı olan insanlar için bakınız vermeye gerek yok.
düşünün, kadın ya da erkek olun.
aldatılmış eş, terkedilmiş eş oluyorsunuz veya olacaksınız ama bunu bile bile, böyle bir durum yaşayacağınız ortada ve sırf din inancı var diye böyle bir insanla evleneceksiniz.
diğer yanda ise böyle bir durum yaşamayacaksınız ama din inancı olmayan bir eş var.
insan olarak buna akıl vicdan açısından bakın.
tanrı allah ne diyorsanız o akıllıların en akıllısı, merhametlilerin en merhametlisi olup onun aklına vicdanına bu sığar mı?
bir yanda bundan bana eş olur dediğiniz ateist biri var.
bir yanda ise bundan bana eş olmaz dediğiniz din inancı olan biri var.
ve yaratıcı size "bu bana inanıyor, bununla evlen" diye "çocuğunun babası komşusu çıktığı için allah'a şükür eden kadın ile evlen, bu caiz" diyor.
böyle din böyle yaratıcı olu mu?
hele ki böyle allah olur mu?
bu allah'a iftira atmaktır.
evlilik konusuna falanca ayet diyen insanlar islam açısından kullandığınız terimlerin terminolojide (neyi ifade ettiğini anlamını kullanım alanını) karşılığını bilmeden burada böyle yazıyor demesin, komik oluyor.
kafir, müşrik, allah'a ortak koşmak, akıl baliğ olmak vb terimler neyi ifade ediyor ve kimlere deniyor bilmeden ahkam kesmeyiniz.