aslında mesele okunmaması değil bence, sadece ciddi kitap okuyanlar bile kitap okumanın hakkını verse ülke olarak çok iyi yerlere gelebiliriz. Kitap okuyanlar "sistemli ve belli bir konu ile ilgili" okumuyor. Rastgele kitap okuyor. o nedenle okudukları bilgi birikimine değil bilgi karışıklığına/çöplüğüne neden oluyor. Mantıklı düşünemeyecek hale geliyorlar. ve olayları değerlendirirken cahil bir insandan daha kötü ve isabetsiz değerlendirmelerde bulunuyorlar.
Bu konuyu yüzyıllar önce Descartes ele almış ve "Metot Üzerine Konuşma" adında bir kitap yazmıştır. Kitap okumanın nasıl olması gerektiğine dair. Kitap okuyacak kişiler önce bu kitabı okumalı, hatta ezberlemeli. ve bu bilgiler etrafında metotlu, sistemli bir okuma yapmaladır. önce bir konu belirlemeli ve konu ile ilgili okuma yapılmalıdır. örneğin konumuz Almanya olsun.
Almanya'nın Turistik yerleri hakkında dergiler,
Almanya'nın filozofları ile ilgili kitaplar ve filozofların en az birer kitabı,
Almanya'nın sinema dünyasındaki yeri ve önemi,
ALmanya'nın coğrafi yapısı ile ilgili kitaplar
ALmanya'nın tarihi ve tarihteki önemli kişiler
Almanya'nın kültürel yapısı
Almanya'nın eğitim sistemi
Almanya'nın edebiyat ve sanat adamları
Almanya'nın tarihi eserleri...vs. ile ilgili en az bir yıl süren bir okuma yapılmalı ve mümkünse bununla ilgili notlar alınarak Almanya konusu araştırılmalıdır.
sonra merak edilen başka bir konuya geçilmelidir. Bu şekilde bir bilgiyi derinlemesine öğrenerek sistemli bilgi edinilir ve o konu ile ilgili 'söz sahibi' olunur.