üzülerek söylüyorum ki kaba tabirle türkiye'de bulunan devlet üniversitelerinin yüzde 90'ı tabela üniversitesidir. özel üniversitelerin ise yüzde 95'i ticarethanedir. yani aslında hepsi birer yüksek lise dir. türkiye'deki gerçek üniversite sayısı 9 tanedir.
uluslararası standartlara göre dünyadaki en kaliteli 1 ile 10 arasındaki üniversiteler muhteşem seviyedeki üniversiteler. bizim bu seviyede üniversitemiz yok. 11 ile 100 arasındaki üniversiteler çok iyi seviyesindeki üniversiteler. bizim yine bu seviyede hiç üniversitemiz yok. 101 ile 500 arasındaki üniversiteler iyi seviyesindeki üniversiteler. bizden sadece koç üniversitesi bu seviyede. 501 ile 1000 arasındaki üniversiteler orta seviye üniversitelerdir. bizden sadece odtü, hacettepe, bilkent, istanbul teknik, boğaziçi, sabancı, istanbul ve ankara üniversitesi bu seviyeye ulaşabildi. 1000 ve 2000 arasındaki üniversiteler uluslararası standartlara göre kötü üniversiteler oluyor. bu seviyede ise türkiye'den yaklaşık 30 tane üniversite ya var ya yok. bunlardan bazıları erciyes, akdeniz, çukurova, 9 eylül üniversiteleri falan. yani geriye kalan üniversiteler o kadar berbat durumdalarki uluslararası standartlara göre kötü seviyesinde bile değiller. yani kötü seviyesinde bile olamayacak kadar berbatlar. özellikle 2006 yılından sonra açılan üniversitelerimizin neredeyse tamamı çöp.
bir üniversitenin kalitesi sadece kampüsünün büyüklüğüyle ve şehir merkezine yakınlığı ile ölçülmez. yayımlanan bilimsel makale sayısı, uluslararası yarışmalarda kazanılan ödüller, öğretim üyelerinin kalitesi, öğrenci profili gibi şeylerle bir üniversitenin kalitesi ölçülür. bugün birçok öğrencinin hayalini kurduğu odtü, hacettepe ve hatta boğaziçi bile uluslararası standartlarda anca orta kalite olarak görülüyor.
kısaca gerçek anlamda üniversite okumak istiyorsanız koç, bilkent, odtü, hacettepe, sabancı, istanbul teknik, boğaziçi, istanbul veya ankara üniversine gitmek zorundasınız. bu üniversiteler dışında kalan bütün okullar aslında yüksek lisedir . tamam, sizin üniversitenin çok büyük bir kampüsü olabilir. hatta deniz manzaralı da olabilir. hocalarınızı falan da çok seviyor olabilirsiniz ama bunların hiçbiri okuduğunuz üniversitenin aslında yüksek lise olduğu gerçeğini değiştirmez. örneğin marmara üniversitesi de çok köklü ve deniz manzaralı güzel bir kampüse sahip bir üniversite. ama uluslararası standartlara göre orta seviye bir üniversite bile değil.
özellikle hakkari, şırnak, bayburt, gümüşhane ve ardahan gibi üniversitelerde okuyan kişiler bunu sizi kırmak için söylemiyorum ama lütfen bu tür okullara üniversite demeyin. buralara yüksek lise demek bile yüksek liselere hakarettir.