iö 6. yy'ın ilk yarısında kendini göstermeye başlamış milet okulu'nun ilk filozofudur. çok yer gezmiş bir adam olarak biliniyor. özellikle mısıra yaptığı gezilerde, güneşin hareketleri ve matematik konusunda kendini geliştirmiştir. piramitlerin boyunu ölçmüş. gölgesinin boyu kendi boyuna eşit olduğunda piramitin boyunu ölçerek yapmış bunu. mö 575'teki güneş tutulmasını hesaplamıştır. hatta bununla ilgili bir söylenti vardır; thales güneşin tutulmasıyla o yılki zeytin üretiminin artışı arasında bir bağlantı yakalamış. tüm zeytincileri uyarmış, ona inanmamışlar. thales de kızmış bu duruma ve pazardaki tüm zeytin tezgahlarını satın almış. o yıl parayı vurduğu bilinmekte, ama parayla ne yaptığı bilinmemekteymiş.
kendisi yedi bilgelerden biridir aynı zamanda. en güç olan şey nedir sorusuna, kendimizi tanımak, en kolay şey nedir sorusuna, başkalarına öğüt vermek, tanrı nedir sorusuna da, başı sonu olmayandır, demiştir.
bununla beraber arkhe sorunu ile ilk ilgilenen filozoftur. evreni düz tepsi gibi düşünen thales, yeryüzünde başsız sonsuz bir ana madde ararken, aradığı cevabı suda bulmuştur. bunun birkaç nedeni vardır. ilki; okeanos'dan beslenen dinsel arka planı ikincisi; mısıra yaptığı gezilerde gördüğü, toprağın su ile kaplanıktan sonra, suyun çekilişiyle beraber topraktan ürünün fırlaması ve son olarak da insanın bir su kesesi içinde büyümesi, thales'i bu cevaba götüren nedenler olmuştur.