2 yıllık meslek yüksekokullarında değerli olan, 4 yıllık fakültelerde pek fazla değeri olmayan meslektir. akademik öğretmen de denilebilir bunlara.
özellikle meslek yüksekokullarını ayakta tutan elemanlarıdır. öyleki bazı üniversitelerin meslek yüksekokullarında müdürlük, müdür yardımcılık gibi görevi yaparak senatoya bile girebilirler. ama rektörlük seçimlerinde oy kullanma hakları yoktur (ancak görevde 20 yılını tamamlamış ve idari görevde bulunuyor konumda olanlar, üniversite senatosu onaylar ise seçimde oy kullanma hakkı kazanabilir).
araştırma görevlisi ( asistan ) den daha farklıdır konumları, asistanlar bir hocaya bağlı olarak çalışırlar, belli bir süre sonunda doktoralarını bitirip yrd. doç. dr. olmak zorundalardır, olamazlarsa atılırlar, asistanlar pek derslere girmezler, onlar adı da üstünde araştırma yapmak için varlardır.
ama öğretim görevlisi öyle değildir, öğretim görevlisinin doktora yapıp yapmaması kendi bileceği iştir, doktora yaparsa yrd. doc. dr. olup öğretim görevliliğinden öğretim üyeliği'ne terfi eder (tabi o da kadro gelirse), ama yapmazsa da kimse "niye kariyer yapmıyorsun" diye soramaz(en azından resmi yollarla soramaz, ancak arkadaş arasında "doktora yapsana, yrd. doç. olsana, bazı makamlara gelip bize kıyak yapsana" şeklindeki konuşmaları saymıyorum), çoğu sözleşmelidir aslında ancak yüz kızartıcı, ahlaksız bir suç işlemediği taktirde genelde sözleşmeleri otomatik olarak hep uzatılır yani "kadrolu gibi sözleşmeli" muamelesi görürler, işini doğru dürüst yaparsa kimse öğretim görevlisi'ne birşey demez.