türkiye de petrol gerçekleri

entry13 galeri
    5.
  1. bu güne kadar sondajı tamamlanmış ve üretim durumunda olan kuyularımızın, aslında normal bir kuyuya göre bakıldığında derin fakat bir petrol kuyusu olarak bakıldığında çok ta derin olmadığı, yani petrolün zaten normal şartlarda yaklaşık olarak olması gereken metrajda olduğudur. ayrıca bir petrol kuyusunun toplam derinliği petrolün bulunduğu yerin derinliği değildir. genelde kuyu içinde petrol üretim sistemlerinin daha rahat bir şekilde kurulup sökülebilmesi, olası arızalarda uygun müdahalenin sağlanması için bir pay bırakılır. ülkemizde petrolün normalden daha derin bir yerde bulunması demek 2500 metre ve sonrası derinliklerde olması demektir.ayrıca petrolün 2 kuyuda da aynı rezervuardan üretilip metraj farkının olması durumu da söz konusudur. bu da yeryüzü şekilleri ile ilgilidir.

    petrol'ün dağlık bölgelerde çıkarılmasında henüz bir sorun yaşanmamıştır ki ilk petrol sahamız olan raman oldukça yüksek rakımlı bir dağdır. bu bölgeyi mütakip bulunan sahaların bir çoğu zaten arazi şartları çetin yerlerdir.

    mta petrol faaliyetlerini 1954 ten beri yine bir kamu kurumumuz olan tpaoya devretmiştir. o tarihten beri petrol arama ve üretim işlerini bu kurumumuz üstlenir. anca mta 1934 te ülkemizin ilk petrol kuyusu olan raman 8 in sondajı ve üretimini başarıyla tamamlamış, bugün hala sembolik olarakta olsa(günde 8-10 bbl) üretim yapmaktadır. bugüne kadar ki üretimi ise yaklaşık 1.5 milyon bbl dir.

    bir diğer gerçek ise sondajı yapılıp petrol bulunmayan ve atıl durumda kalan kuyuların çoğunun aslında yeni bir saha keşfetmek amacıyla kazılmış olduğu, sondaj tekniğinde ki bir beceriksizlikten ziyade yeraltı ile ilgili bilgi yetersizliği olmasıdır. bunda yıllarca parasızlıktan dolayı yapılamayan arama işlemlerinin etkisi büyüktür. yine de kazılmış bu atıl kuyuların sayesinde o bölgelerle ilgili bir veritabanı oluşturalabilmiştir.

    daha çok petrol bulmak demek daha çok çalışmak daha fazla maddi riski göze almak demektir. petrol üretimi olarak bizim gibi kötü durumda olan amerikada gün itibariyle 1000 in üstünde sondaj kulesi faaldir. bu 1000 adet kuyunun kazıldığı anlamına gelir. demek ki siyasi paranoyaların dışında da engel olan bazı şeyler var demektir.

    sonuç olarak; türkiye bir petrol devi olmasa bile dünyada bir çok yerde petrol arama ve üretiminde başarılı olabilecek deneyime sahip olmak üzeredir. uzmanlaşan mühendisler, kurumlar vs. tpaonun yurt dışında aldığı işlere bakılırsa net olarak farkedilir.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük