Hangi saikle imaj değiştirdi bilemeyiz elbet. Saygılı olmamız gerektiği de ayrı bir konu ayrıca.
Bir nevi niyet okumaya girecek belki, fakat kendimi tutamayarak şunu söyleyeyim: muhafazakâr kesimin önemli bir yüzdesini teşkil eden, akp eşittir din algısı mezkûr kitleyi ciddi bir fikri sapkinliga surukluyor. akp ile kurulan temasın seviyesi dine yakınlık geliştirmeye referans kabul ediliyor. AKP'nin kurumsal olarak temsil ettiği noktanin din olduğu zannı, AKP'yi dine önceleyecek kadar abartılı bir yere taşımalarına sebep oluyor.
Akp ile arası bozulan insanların dinle de teması azalıp bir süre sonra antipatiye dönüşüyor. Oysa akp de diğerleri gibi bir siyasi oluşumdur ve kainattaki her varlık gibi bir ekonomik ömrü vardır. Ona gereğinden fazla anlam yükleyip, kutsallarla özdeşleştirmek bir süre sonra ciddi hayal kırıklıklarına da dönüşmek zorundadır.
Bu ablanin imaj değişikliğinin akp ile arasının açılmasına denk gelmesi ciddi bir sosyolojik vakıadır. Akp ile yolları ayrılan ve bir dönemin ateşli dinci yazarlarının, cemaatleri ve tarikatları eleştiren ve hatta yerin dibine sokan yazılar kaleme almaları da yine akp eşittir din hezeyanındandır. Akp nin din olmadığını, birçok rant merkezi gibi dini değerleri kullanmasını iyi beceren bir işyeri olduğunu fark eden eski yok arkadaşlarının akp nin kusurunu dine fatura etmeleri ve AKP'ye koydukları mesafeyi eski dini goruslerine de aynen uygulamaları doğrudur veya yanlıştır, bilemem. Fakat onlardaki bu sakat degerlendirme biçimi en basit haliyle AKP'nin temsil ettiğini iddia ettiği her şeye karşı olma refleksidir. Alevilerin Emevilere ve sonrasındaki mezhep temsilcisi olan Osmanlıya duyduklari nefretin sebep olduğu "alın dininizi başınıza çalın" fikriyatı birçok alevi fraksiyonu sekulerlige itmesi gibi..