marksist

entry31 galeri
    6.
  1. Çağımızın popüler kültürü ; "sosyalizmin" fikir babalığını da yapmış olabilir.

    eşitliğin ve materyalizmin temmelleri bir külfette eritilince, yeni bir siyasi akım meydana geldi. dünyayı kasıp kavuracak olan yepyeni bir akım. milyonları peşinden sürekleyecek yepyeni bir akım. ismi sosyalliğe, eşitlikçi bir yapıya dayanan yepisin yeni bir akım.
    markxlar, leninler,stalinler tarafından parça parça dağılıp mezhebe dönüşecek olan yepyeni bir akım. hayatın müşterekliği adına dayanacaktı. kalıplaşmış insanlara bir bir yedirilmeye çalışıldı. kimisi kültürü ile vurdu kimisi silahı ile. burjuva dünyasının kökünü kurutacak yepyeni bir akım.
    "idealistler mi haklıydı yoksa materyalistler mi ? "diyerek başlıyordu bakunin kitabına. o bile yepyeni ayrımcılıkların kurbanıydı. idealistler diyerek ayakta kalmaya, dünyayı ayağa kaldıran bu akıma kafa tutmaya çalışıyordu. dünyanın dört bir yanında ilgi gören yeni yaşam biçimi karşısına kapitalizmi almış çetince savaşıyordu. insan ruhunu ikinci plana iten materyalistler insan ruhunun direnişi ile karşı karşıya kaldılar. belki de kapitalizmden çok insan insiyatifi bozuyordu tüm işleri. sonra patır patır dökülere ütopya olmaya koşuyordu veyahut yeniden dirileceği gün için uykuya dalıyordu.
    çağımızı popüler kültürü ; "sosyalizm" in ana başlıklarıyla gelişimi ve çatışımı bu şekilde oldu.- bilgi eksliği veyahut yanlışlığı adına pek önemli bir vesvese değil. çünkü asıl değinmek istediğim şey böyle siyasi bir güncenin şimdilerde anarşizim kıvamını almasıdır.-
    bu cümleyi duyan arkadaşlarım şaşırmasın ! tarihin gelişimi üzerine evreleşmiş bir fikir "kültür yoktur" kıvamı içerisinde ezilip büzülüp bir kültür halini aldı. nicedir ki insanlar giydikleri şeyleri buna göre giymekte, takması gerektiklerini bunlara göre takmaktadır. kendi kültürleri ile çatışma halindedirler.
    birikim gerektiren bu siyasi hayatın kıta sahanlığı dar, denizi ise derindir. insanlar ki ; babadan oğla basmakalıp fikirlerle günümüzde bu denizi sığılaştırmaktadır. okumak yerine inanmamaya inanmayı ,eleştirmek yerine ise bir kültür kıvamına kabullenmeyi aşılıyor haldedir. bu vesile ile samimiyetten uzak ve asimile vasfına yakın müşküllendirmeler gözümüze çarpmaktadır. yine siyasi bir hayatta gelişim gösteren bu akım çağımızın popüler kültürü olarak gençlerimizde yer etmektedir. anlamak yerine imgelere dayanmak , simgesel öğelerle fazlaca sevişip düşünsel faaliyetleri kısa tutmak nicedir izlenir oldu.
    belirli başlıklarda çok dallandırılabilecek olan konuyu diğer arkadaşların fikirleri üzerine de salıvermek isterim. bu yüzden düşünsel faaliyeti kısıtlı olan şu beynim arkadaşlarıma şunu söyler ;
    düşünün ! en basitinden insanların çıplak halini düşünün.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük