Sanatın kullanıyoruz dediği kadar matematikten daha fazlasını manavlar karpuz satarken kullanıyor... Yine de manav-matematik ilişkisi zorlama bi ilişkidir. sanat ve matematik ilişkisi daha da zorlama bir ilişkidir.
En kocaman karpuzu tezgahın 2/3 mesafesine koyman gerekiyor. Perspektifte göz yanılması oluşturursun, küçük karpuzlar arkaya büyükler öne. Derinlemesine bi tezgah imajı yaratırsın. Şahsen her manavın bir adet hesap makinesi durur yanlarında, henüz hesap yapan ressam/heykeltraş görmedim. Ama ararsan matematik-resim ilişkisi kuran bir sürü var. Sonuçta matematik her yerde var. Zorlama ilişki kurmanın manası yok. Bir tane toplama işlemi yapmadan gayet başarılı resim/heykel yapabilirsin.
mesela dengeyi ne zamandan beri matematik kullanarak hesaplıyor heykeltraşlar? Zaten hesaplayamazlar. Hesaplayacak olsa ancak bilgisayar devreye girerse hesaplayabilir. Şimdi sen heykelin dengesini sonlu elemanlar yöntemini kullanarak hesaplıyorum (başka yol yok) diyorsan, anlından öperim. Ama iki diferansiyel denklem koysam "bunlar ne, matematik mi?" diye soracaksın. Heykelde denge şöyle hesaplanır: Heyeltraş göz kararı heykeli yapar. Yıkılırsa tekrar yapar. Biraz tecrübeli ise daha rahat yapar. mesela şaha kalkmış at heykellerinin kuyrukları yere değmez. Çünkü 2 ayaklı dengeyi korumak zordur, onun için kuyruk olması gerekenden daha uzun yapılıp yere değdirilir, heykel 3 noktadan destek almış olur. Ortada hesap mesap yoktur. Aynı şekilde resim dengesi için de herhangi bir formülasyon bulunmaz. Ritm için de...
Başta söylediğimi tekrar edeyim: Sanatın kullanıyoruz dediği kadar matematikten daha fazlasını manavlar karpuz satarken kullanıyor... Yinede manav-matematik ilişkisi zorlama bi ilişkidir.
Bu manava matematik ilişkisi yüklemek değil. Matematik her şeyin içinde vardır zaten. Sanatçının "ciddi biçimde hesaplama bilmesi" gereksizdir. Resim heykel yapıcam diyen adamın toplama çıkarma bilmesi dahi gereksizdir. Yani tıp-matematik, mühendislik-matematik, manav-matematik vesaire-matematik ilişkisi sanat-matematik ilişkisinden çok daha fazladır. ihmal eder geçerim..
şimdi ilhan koman gibi sanatcılar da var diyecek olanlar da çıkacaktır. Şimdi ilhan koman hangi matematiği kullandı eserlerinde? Neresinde matematik? Diyeceksin şu şu oran var o sarmallarda. Yok o orana göre yapmasa da kafadan sallasa Yine bi oran olacak, diyeceksin ki şu oran var. Eee, hep bi oran olacaksa matematiği niye kullanıyorsun? Zaten ondan diyorum "karpuz tezgahında da var oran, burda da var,
Manav kullandığını iddia etmiyo, sana ne oluyo peki?" diye.
ha tabi Kafadan salladı diyen yok. Eee, kafadan sallamadıysa nerede o ilkeler? Bi fizikçi matemetiği kullansa, yaptıklarını gösterdiği an Ben sana hemen göstereyim, Hangi matematiği kullanmış, Nasıl kullanmış... Arada "heykelin dengesini hesaplıyorum" dedin mesela, Tamamen hikaye, Nasıl yaptığını bile bildiğini sanmıyorum...
kimse kızmasın ama konu karpuz düzeyinde çünkü sanatta matematiğin kullanımı karpuz düzeyinde. Nasıl aşayım bu düzeyi. Yok ki düzey, Yani neyi korumalıyım. Karpuz düzeyinde matematik seviyesini mi? Dümene basılmış gibi aynı şeyleri söylüyorlar. Yok "sanat şöyledir, böyledir" diye başlayan. her zaman da öyle değildir efendiler.