sanıldığı gibi kemalizmle yönetilmeyen ülke. şöyle ki
Devletçilik ilkesi, 1924 Teşkilât-ı Esasîye Kanununun 2'nci maddesini değiştiren 10 Kanununevvel 1937 tarih ve 3115 sayılı Kanun ile Anayasaya da girmiştir. Ne var ki bu ilke 1961 ve 1982 Anayasalarında yer almamaktadır. Anayasamız devletin sosyal ve ekonomik hayata müdahalesi konusunda “devletçilik” ilkesini değil, “sosyal devlet” ilkesini öngörmektedir.
ancak kemalizmin en temel ilkelerinden biri olan devletçilik gerek özal zamanında başlayan ve akp zamanında iyice azıtan özelleştirmelerle gerekse devletin uzun süredir hiçbir kamu teşebbüsü yapmaması sebebiyle uzun süredir uyulmayan bir ilkedir.
demek ki neymiş, görünüşte kemalist kenan evren'in başa getirttiği görünüşte vatansever özal görünüşte kemalist anayasaya rağmen kemalizmi bir yana bırakmış. liberalizmi benimsemiş.
şimdi sorayım, sosyalizme "bu atamıza, ihanet!", "başbuğ atatürk'e ihanet.", "özümüze ihanet. kültürümüzde yok.", "sapkın avrupalıların türkiye üzerine oynadığı oyun bunlar!" diye karşı çıkan milliyetçiler neden karşı çıkmıyor liberalizme.
atatürk liberal miydi?
özümüzde liberalizm mi var? çoğu muhafazakarın hayran olduğu devlet-i ali osman liberalizmle mi yönetiliyordu?