Descartes düşünüyorum o halde varım ile sadece kendi varlığına ilişkin bir olma zorunluluğunu, varlık kanıtını ortaya koyar. Kendi felsefesi temelinde önermenin varım kısmı şüphelidir. Öncelikle descartes bu önermeyle tanrı’nın ontolojik sorgulamasını değil kötü çin olup olmadığına ilişkin epistemolojik bir sorgulama yapar. Bu sorgulamanın nedeni de rüyalarımız ve dış dünyadaki nesnelerin değişen görünümüdür.
Tanrı’nın ontolojik kanıtını Descartes zihninde olan sonsuz ve yetkin bir başka deyişle mükemmel veya tanrı kavramının zihnimize sonsuz ve yetkin bir varlık tarafından konulduğunu iddiasıyla ortaya koyar. Ona göre biz sonlu ve yetkin değiliz ve hiç sonsuz ve yetkin bir varlığa ilişkin deneyimimiz de yoktur. Bu bilgiyi zihnimizden uydurmamışızdır bu tanrı’nın bizi diğer canlılardan ayırarak ona ulaşmamız için zihnimize koyduğu bir gerçekliktir. Matematiksel ideler ve malzemeler ile ancak tanrı’nın hakikatine ulaşabiliriz der descartes. Burda görüldüğü üzere descartes 3 şeyden şüphe etmiyor. Kendi varlığından, dış dünyadaki nesnelerden ve tanrı’nın varlığından. Locke descartes’in tanrı’ya ulaşmada zihinimizde varolan sonsuz ve yetkin varlık kavramını ortaya koyuşuna çok basit ve mantıklı bir eleştiri getiriyor.
Descartes’in herkesin zihninde ortak olan sonsuz ve yetkin varlığın genel kabulüne dayanan ontolojik kanıtlamasına karşın Lock tüm insanları bir fikirde genel kabul oluşturmasını imkansız olduğu gibi Descartes’in doğuştan gelen Tanrı iddiası da boştur çünkü söylediği gibi bunun bir gerçeklik içermesi için Descartes’in kullandığı gibi genele ilişkin olması gerekir. Oysa bazı kabile topluluklar din olgusundan ve tanrı kavramından bağımsızdır o halde zihinde sonsuz ve yetkin varlık kavramı olmaması mümkündür yani Descartes’in argümanı çürüktür.
Doğduğundan beri herhangi bir çocuğu yapay bir dünyada büyütsek ve tanrı, din, inanç, yaratım gibi kavramlardan uzak tutsak inanıyorum ki zihnine sonsuz ve yetkin bir varlık gelmez. Bunların hepsi insanlık tarihinin kafa oyalayan doğruluğu iddia edilemeyen önerme ve düşünmeleridir.