ateizmin insanları intihara sürüklemesi

entry27 galeri
    10.
  1. intihar inançsızlık gibi tek tipten bir duruma indirgenemez. Hatta Bazı inanlar inançları için intihar edebilir.

    Durkheim’a göre Toplumun bazı işlevleri vardır. Düzeni oluşturan bu işlevlerin bozulması zamanla toplumda anomi dediğimiz kuralsızlık durumunu ortaya çıkarır. anomi bireyler arası, yapılar arası ve hem birey hem yapılar arası bozulmaları içerir. Bu bozulmalar beraberinde absürd dediğimiz ilişkiyi doğurur. Absürd, kişinin hayattan beklentisi ile sunulanın uyuşmuyor olmasıdır. Bu durum insanı pesimizme yani bir şeyin iyileşemeyeceğine inanma durumuna sokar. Bu iyi olma halinin asla gerçekleşmeyeceğine duyulan inanç insanı acıdan kurtarma fikrine yaklaştırır. Yani intihara.

    Tüm bu sürecin sonunda intihar fikri dört tip olarak sınıflandırılır.
    1) bencil intihar: bireyin kendini sosyal olana, topluma ait hissedememesinden kaynaklanır. Bireysellik ve ortak pay, amaç ve eylemde bulunamama hali bencil intiharın başlıca nedenleridir. Aile bağlarının zayıflaması da bu nedenli intiharın kaynaklarından biridir.

    2) özgeci(elcil-altruist) intihar: bencilin aksine toplumla bağın güçlülüğünden kaynaklanır. Ait hissedilen toplum veya grubun yararı, kuralları veya uygunlu gereği sadakate dayanan intihar tipidir. Hint kast sisteminde dul kalan kadınların kendini cenaze ateşine atması, jim jonnes önderliğinde halkın tapınağı tarikatı üyelerinin kurtuluş inancıyla yaptığı kitlesel intihar, teröristlerin canlı bomba için gönüllü olmaları gibi örnekler verilebilir.

    3)anomik(kuralsızlık) intiharı: toplum yasa ve kurallarının doğru işleyemediği, amaçlarını yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkan intihardır. Bugün ülkemizde ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısıyla başa çıkamayan ve körü durumun çözülemeyeceğinde duydukları inançtan kaynaklanan intiharlar bu kategoriye aittir.

    4)fatalist(kaderci) intihar: anomik intiharın zıddı olarak kural ve bunların zorlayıcı olmasından meydana gelir.

    Anlayacağınız üzere ateist olmak insanı intihara sürüklemez. Kimse ateist ve inançsız olduğu için ölmeyi tercih etmez. insan ölmek istiyorsa acılıdır. Acıya katlanamıyor ve bitmesini istiyordur. intiharın en büyük nedeni toplumun işleyişinin gelecek vaat etmemesi ve problemli olmasındandır.
    4 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük