türkçeyle bilim felsefe yapamazsınız

entry18 galeri
    9.
  1. Türkçe hakkında bir halt bilmeyenlerin önermesidir. Eline bir kez olsun tdk sözlüğü almamış adamlar, türkçe konusunda yorum yapıyor.

    Türkçenin en matematiksel ve yazılıma en uygun dil olduğu kanıtlandı. Muhakemetü'l lügateyn ve divanü lügati't türk gibi sözlüklerle de türkçenin zenginliği kanıtlanmış oldu yüzyıllar önce. Anne von gabain, wilhem radloff, thomsen, eberhard, vambery, agop dilaçar, roux, claudson, peter golden gibi türk olmayan türkologlar bile türkçe hakkında milyon tane çalışma yapmıştır. Ben bu adamların çalışmalarını inceliyorum işte.

    Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için, yepyeni kelimeler üretme ihtiyacı duymaz. Var olan kelimelerin sonuna ekler getirerek yeni yeni kelimeler türetir. Eril-dişil ayrımı da yoktur dilimizde. Bununla da gayet anlaşabiliyoruz. Bizim yapmamız gereken, türkçeye gereken özeni vermektir ve zenginleştirmektir.

    Artık akademik makalelerde ve kitaplarda bile arapça sözcük kullanımı terk edilmeye başlandı. Tdk, öztürkçe kelimeler üretme peşinde.

    Anadoluda hâlâ, sizin bile bilmediğiniz öztürkçe kelimeler kullanılıyor. Yörükler zaten öztürkçe kelimeler kullanır hep. Bu konu için, tdk'nin çıkardığı ağız araştırmaları bilgi şöleni adlı kitabını okuyabilirsiniz.

    Felsefe konusunda yunanca elbette önde gelir. Fakat türkçeyle de yapabileceği kanaatindeyim. Tabii, biz felsefeyi milletçe sallamadığımız için, bu konuda pek gelişemiyoruz. Düşün düşün boktur işin gibi bir söz icat etmişiz.. Düşünür müyüz hiç...
    3 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük