bu entry de, "facebook messenger" uygulamasına yakından bakacağız.
bu uygulama ilk olarak, 2011 yılında piyasaya sürülmüştür. amaç ise, facebook ile bağlı olup,sadece facebook üzerinden mesajlaşmayı sağlamaktır. 2011 yılında tek tük insanlara kendini duyursa da, asıl patlamayı 2014 yılında yapmıştır.
o yıllarda, facebook'un kendi uygulaması da köklü değişikliğe gitti diye hatırlıyorum. işte arayüzü, baştan aşağı değiştirlmiş, ve uygulamaya bazı gereklilikler getirilmiştir. onlardan biri de, "facebook messenger'dır". Facebook köklü bir değişikliğe gittikten sonra, facebook messenger'ı tamamen zorunlu olarak kılmıştır. facebook messenger kullanmadan, asla mesaj alışverişi sağlanamayacak idi. mesaj geliyordu, ama görüp cevaplayamıyorduk falan.
o dönemde, bu durumdan çok fazla şikayet eden olmuştu. çünkü, facebook köklü değişkliğe gittikten sonra, bellek, depolama, ve pil kullanımı iki katına çıkmıştı. sadece bununla kalmayıp, facebook messenger'ı da zorunlu kılınca, düşük özellikli telefon kullanan insanlar için, facebook bir eziyet haline gelmişti. o dönemde de 512 mb, veya da en kötü 1GB ram'e sahip olan telefonlar kullanılırdı çoğunlukla. çünkü akıllı telefon sektörü bu kadar gelişmemişti.
facebook messenger, o yıllara göre telefonlarda çok fazla yer kaplıyordu. bunun sebebini tam olarak bilmiyorum, ama sahip olduğu özellikler o yıllara göre çok gelişmişti. mesela sohbet baloncuğu gibi. sohbet baloncuğu sayesinde, telefonda her ne yapıyorsanız yapın, facebook'tan mesaj geldiğinde, sohbet baloncuğu bir anda sağ yanda belirip, gelen mesajdan sizi haberdar edebiliyordu. halâ da öyle zaten. eh bunun yanında, fotoğraf gönderme, ses kaydı alma gibi özellikleri yazmama gerek yok herhalde.
sonra tabi yıllar, aylar geçince uygulama kat kat daha geliştirildi. şuan en güncel sürümünü ekranda görüyorsunuz zaten. eski zamanlardan bahsettiğimize göre, biraz da en güncel sürüm üzerinden devam edelim.
arayüzüne bakacak olursak, yani ne bileyim. eski arayüzü çok çok daha iyiydi sanki. bu biraz soluk geldi bana. eski arayüzünü de eklerim galeriye, karşılaştırırsınız artık.
sohbet baloncuğu her zamanki gibi standart. yıllardır değişmeyen bir sistem. ekranda ansızın belirip, size bildirim veriyor.
tema, sohbet
koyu tema özelliği olmasıyla birlikte, sohbet üzerinde farklı farklı renkler de kullanabiliyorsunuz. rengârenkten tutun da, klasik düz renkleri de kullanabiliyorsunuz. sohbet görselliği açısından iyi bir özellik. aynı zamanda mesajlaştığınız kişinin, takma adını falanda ayarlayabiliyorsunuz. bu da hoş bir özellik. eğer kullanmak isterseniz de, kişilerinize izin verip "sms" yoluyla da mesajlaşabilirsiniz. yani uygulamada sms özelliği de mevcut. heh, bir de aynı whatsapp'ta ki gibi mesajı geri çekme özelliği de bulunuyor. bunu da belirteyim.
depolama, ram, pil kullanımı
depolama ve ram kullanımı artık standart haline geldi. bu tüm uygulamalarda olduğu gibi oldukça yüksek. yani yer konusunda problemim yok, ama sadece mesajlaşılan bir uygulamanın boyutu yaklaşık olarak, 200-300mb arasında seyrediyor. oldukça yüksek bir rakam bu. ram kullanımı da aşağı yukarı arkaplanda 80-90 mb, ön planda ve sohbet baloncuğu açıkken de 130mb civarı. yüksek mi, yoksa düşük mü size bırakıyorum.
pil kullanımı inanılmaz derecede yüksek. cidden, bu uygulamayı kullanırken özellikle pile çok dikkat ettim. hayır, anlamadığım şey şu. ulan, alt tarafı bir hesap bağlayıp mesaj alışverişi yapıyoruz. bu kadar pil tüketecek ne gibi bir ayrıcalıklı özelliğin olabilir ki? ayrıca bu kadar sık mesajlaşmayan insanlar da var. arkaplanda pillerini resmen emmeye devam ediyor. ben onu bunu bilmem, pil konusunda gerçekten çok kötü bir uygulama. acilen optimizasyon sağlanmalı. gerçi kullanan çoğu insan, ben gibi fazla takılmıyor bu tip konulara. ben takılıyorum, dikkat ediyorum bu da benim ruh sağlığım, sizleri de ilgilendirmez.
yani başka söylemem gereken, ama herkesin bildiği özellikler de var. sesli, görüntülü konuşma gibi. bunlardan herkesin haberi olduğu için yazmaya gerek duymamak daha uygun.
başka da söylemem gereken bir şey yok. biliyorum ki bu entry e kimse bakmayacak. çünkü facebook messenger hakkında bilgi alıp ne yapsın insanlar? sonuçta hiç bir beklentiye girilmeden sürekli kullanılan bir uygulama. neyse, okuyan olursa da sonsuz teşekkürlerimi ileteyim.