rauf bey'in şişli'deki evinde gizli gizli buluşmaların ardından bir yeni siyasal parti doğdu.
17 kasım 1924'te kurulan partinin adı, terakkiperver cumhuriyet fırkası'ydı. kurucuları şu isimlerden oluşuyordu: ali fuad (cebesoy), sabit (sağıroğlu), hüseyin rauf (orbay), adnan (adıvar), kazım (karabekir), refet (bele), ismail canbulad.
partinin genel başkanlığına kazım (karabekir) paşa getirildi.
ikinci başkan rauf orbay ve adnan adıvar beylerdi.
genel sekreteri ali fuad cebesoy paşa'ydı.
tcf'nin kurulmasının çeşitli nedenleri vardı. örneğin, mustafa kemal, itihat ve terakki döneminden beri karşı olduğu bir anlayışı yeni dönemde hayata geçirdi: ya siyaset ya ordu!
yani siyasetle uğraşmak isteyen paşalar üniformalarını çıkaracaklardı.
kazım karabekir, ali fuad cebesoy, hüseyin rauf orbay gibi isimler üniformalarını çıkarıp siyaset yapmaya karar verdiler.
fırkanın safında yer alan isimlerin başına, eski ittihatçılar, ordudan ayrılmak zorunda kalan küskünler, devrimlere mesafeli duranlar, cumhuriyet'i istemeyen hilafet yanlıları vardı.
tcf, bir cephe örgütü hüviyetindeydi, her çeşit görüşten muhalif vardı. hepsinin karşı olduğu isim mustafa kemal ve devrimleriydi.
ne yaptıklarını, ne de yapış tarzını onaylıyorlardı. onlara göre mustafa kemal diktatördü.
hadi saltanat neyse de, hilafetin kaldırılmasını bir türlü kabul edemiyorlardı. ve mustafa kemal karşıtlığı onları gericilerle işbirliğine kadar götürdü.
fırkada ağırlık ittihatçılardaydı. örneğin yapılan araseçimlerde izmir eski valisi rahmi bey ve halil menteşe bey tcf listesinden aday olmuşlar, ancak kazanamamışlarıd.
tcf'nin meclis'te otuza yakın üyesi vardı. bu isimlerin hepsi, yunanistan'la olan mübadele sırasında yapılan yolsuzlukları bahane ederek cumhuriyet halk fırkası'ndan ayrılmışlardı.
tbmm genel kurullarında tıpkı birinci meclisi'in tekrarı sahneler yaşanmaya başlandı. otuz muhalif milletvekili hükümeti hemen her gün topa tutuyordu. hedef, hükümet gibi görünse de aslında çankaya köşkü'ydü.