türkiye de satrancın gelişmeme nedenleri

entry16 galeri
    8.
  1. dünya genelinde oldukça prestijli bir imajı bulunan bu akıl oyununda, pek çok alanda da olmadığı gibi kayda değer, dünya çapında bir başarı ve konum elde etmiş değiliz. bunın başlıca sebeplerinden biri millet olarak bu tarz bir sporun ilgi ve gelişimi bakımından yeterli zihinsel alt yapımızın olmayışıdır.

    malesef kahvehane kültürü o kadar yaygın ki batak, okey ya da iskambil gibi yalnızca boşça vakit geçirmeye yarayan basit oyunlar oynanıyor. bireyi zihinsel ve düşünsel olarak geliştirmesine destek olacak ve hem de daha hoşça vakit geçirmesine olanak sağlayacak satranç, briç ve go gibi oyunların oynanmayışı aynı zamanda millet olarak ta düşünsel anlamda tembel bir yapımız olduğunu gösteriyor..

    yani etrafta onca saçma ve boş işlerle ilgilenen ya da bolca boş vakti olan yığınlar var iken, böylesine anlamlı ve güzel bir faaliyetle iştigal olunursa bu, insanı ruhsal olarak ta daha iyi bir yere taşır. dolayısıyla ruhsal olarak daha sağlam yapılı bireylerden oluşan ve berrak düşünebilen bir toplum daha huzurlu ve mutlu olur ve kazanımlar arttıkça da dünya çapında ilerlemeye devam ederiz.

    Öncelikle ciddi anlamda bir reklam ve özendirme çalısması yürütülmüyor. üç büyük spordan başka bu sporların da daha da gelişitirilmesi için daha fazla kaynak,alt yapı ve destek sağlanmalıdır.

    devlet bütçesinden türkiye satranç federasyonu na bütçe desteği sağlanmalıdır ve daha fazla ve nitelikli satranç turnuvaları düzenlenmeli, yediden yetmişe herkesin bu oyunu öğrenmesi sağlanmalıdır.

    özellikle okullarda satranç zorunlu ders olarak müfredatta yer almalıdır.
    kahvehanelerde oynanan tavla, okey gibi oyunlar yerini satrancın alması için halk teşvik edilmelidir. . bunun için çok daha sık biçimde yüksek ödüllü turnuvalar düzenlenmeli ve bu oyunun profesyonel olarak oynanabilmesine zemin hazırlanmalıdır.
    lise ya da üniversite sınavlarında satrançtan da sorular sorulabilir.

    özel satranç eğitim merkezleri açılmalı ve satranca ilgisi olanlar buraya gelerek ücretsiz olarak eğitim almalıdır.
    dünyaca ünlü satranç oyuncuları daha sık ülkemize gelmelidir.
    devlet tarafından her eve ücretsiz satranç setleri ve eğitim kitapları dağıtılmalıdır.
    her yıl ülke genelinde satrançta başarılı olan her şehirden üç kişi seçilerek bunlar özel bir kampta eğitim görmeli ve dünya tunuvalarını da bu kişiler gönderilmelidir.

    bu şekilde muhakkak dünya çapında oyuncular yetişecek ve elde edilen başarılar kuşkusuz ülkenin gelişimine katkı sağlayacak, bir şekilde bize katma değer olarak dönüşü olacaktır...
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük