Galata Kulesi'nin üzerinde bir ingiliz bayrağının olduğu fotoğraf, 18 Kasım 1922'de Illustrated London'da verilmişti. Bakınız neler yazılmış:
''Ankara'daki Kemalist hükûmetin temsilcisi Refet Paşa'nın istanbul'a gelişiyle Kemalistlerin sürekli artan küstah taleplerine ve müttefik otoriteye karşı düşmanlıklarına bağlı olarak şehirde artan bir gerginlik vardı. 11 Kasım'da Refet Paşa, Ankara'nın ikili bir kontrole izin vermeyeceğini bir kez daha açıkladı ve şehrin (istanbul'un) işgalci müttefik birlikler tarafından derhal tahliyesinde ısrar etti. Müttefik askerler ve Türk polisi arasında sokak hadiseleri ve yer yer çatışmalar yaşandı.
12'sinde, çelişkili söylentiler sebebiyle yabancı nüfusun moralinin bozuk olduğu ve istanbul'dan kaçmak ya da kalıp normal hayata devam etme durumunun belirsiz olduğu söylendi. 13'ünde gelen raporlara göre Refet Paşa sadece yönetimi ele almakla kalmadı; Ankara meclisinin kanunlarınca kapitülasyonları da çiğniyordu. Refet Paşa'nın şu açıklamayı yaptığı aktarıldı:
'Türkler, yalnızca Türkler istanbul'daki efendilerdir. Milliyetçi hükûmet için Müttefik işgal Ordusu gibi bir şey söz konusu değildir; istanbul'u işgal eden müttefiklerin hakları hiçbir zaman tanınmamıştır.'
Genel olarak Türklerin gayesi, Lozan Konferansı'nı oldu bittiye getirip ertelemekti. (20 Kasım'a ertelendi) istanbul'un karmaşık bir nüfusu var. 1922'nin yıllığına göre nüfus oranı şöyle:
Oturanların yarısı Müslüman. Diğer yarısını Ortodoks Yunanlar, Ermeniler, Romen Katolikler, Ermeni ve unsurları ve Yahudiler oluşturuyor. Üstelik çeşitli meslek dallarını da büyük bir yabancı nüfusu oluşturuyor. 1348'de inşa edilen Galata Kulesi, Orta Çağ'da 'isa'nın Kulesi' ya da 'Haç Kulesi' olarak isimlendirildi. Türkler tarafından, şehirdeki yangınların yerini saptamak için bir gözetleme kulesi olarak kullanıldı.''
Not (1)
istanbul'un yönetimini ingilizlerden kurtarır kurtarmaz Refet Paşa'nın kapitülasyonları çiğnemesi müthiş önemlidir.
Not (2)
"Barışı Türklerin geciktirdiği" ifadesi ingiliz propagandasıdır.
Not (3)
Kule, 528'de zaten bir fener kulesi olarak yapılmıştı.