kemalizm

entry1488 galeri video9
    1231.
  1. Kemalizm, en kısa tanımla, Türk ulusunun çağdaşlaşma ideolojisidir. Türk Devrim sürecinde izlenen yöntemler ve gerçekleştirilen eylemler; uygulamayla doğruluğu kanıtlanan kurallar olarak ortaya çıktı. Devrimin içinden süzülüp gelen bu kurallar Kemalizmi oluşturdu. Devrim sürecinde ve devrimin önderi tarafından ortaya konulan bu kurallar Kemalizm’in ilkeleridir. ilkelere bir bütün olarak Kemalizm (Atatürkçülük) adı verilmektedir. Bir başka tanımla Kemalizm, Türk Kurtuluş Savaşında ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda temel olan fikir ve ilkelerin tümüdür. “Kemalizm, kapitalist ve sosyalist sistemlerin analiz ve sentezinden doğmuş, anti-emperyalist bir yöntemdir”.

    Kemalizm (Atatürkçülük), kaynağını Türk Ulusal Kurtuluş Savaşından alır.

    Kemalizm, altı ana ilke ve bütünleyici ilkelerden oluşur :

    Ana ilkeler; Ulusalcılık (ulusçuluk, milliyetçilik), Halkçılık, Cumhuriyetçilik, Laiklik, Devletçilik, Devrimciliktir (inkılâpçılık) .

    Bütünleyici ilkeleri şöylece sıralayabiliriz :

    1-Tam bağımsızlık
    2-Ulusal Egemenlik
    3-Akılcılık ve bilimcilik
    4-Gerçekçilik
    5-Çağdaşlık
    6-Barışçılık
    7-insancıllık
    8-Evrensellik
    9-Emperyalizm karşıtlığı
    10-Eşitlikçilik
    11-Ulusal birlik
    12-Ülke bütünlüğü...

    Atatürk Devrimi ve Atatürkçülük; düşün ve eylemi birlikte yürüten, cesaretle, duraksamadan ve ödün vermeden Türk toplumunu çağdaşlaştırmaya yöneliktir. Bu çağdaşlaşma eyleminde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış ülkelerin uygulamalarından yararlanılmıştır; ancak, bu ülkelerden alınanlar ulusal istenç ve kararlar sonucu olmuş; neler alınacağı da gene ulusal düzeyde belirlenmiştir. Atatürk ulusal bir siyasa güderek çağdaşlaşma amacını ve bu amacın gerçekleşmesinde ulusallığın önemini her zaman vurgulamıştır.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük