5-6 kitabını okumuş birisi olarak birkaç yorum yapayım. genel olarak kötümser bir filozof ki bu felsefeyi ben de zamanında benimsemiştim, hala benzer düşüncelerim mevcut. en pozitif kitabı gördüğüm kadarıyla "yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar". yazmış olduğu kitaplar diğer filozoflarınkinden genel olarak daha anlaşılabilir sade bir dilde, fakat ahmet aydoğan'ın çevirilerini beğenmedim, osmanlıca kelimeleri çok sık kullanmış.
felsefe'ye giriş yapmak isteyen bir insana genellikle schopenhauer'nın yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar kitabını tavsiye ederim, çünkü anlaşılması gayet basit giriş için de uygun terimi bol olmayan bir kitaptır. giriş adına sofi'nin dünyası gibi boş bir kitap okumaktan ziyade bunu okumalısınız.
ayrıca schopenhauer'nın kendisinin de söylediği en önemli eserim dediği "istenç ve tasarım olarak dünya" kitabının türkçe çevirisi hala yapılmamış. özet şeklinde çevirisi var ki bu yeterli değil.
eristik diyalektiği de okudum. bu kitap bildiğiniz "kendimi tartışmada nasıl haklı gösteririm?" sorusunu soran birisine yardımcı olmak amacıyla yazılmış bir kitap, muhtemelen daha iyi ifade edemezdim.
hayatın anlamı kitabı favorimdir. dünyaya çok sert bir bakış açısıyla dünyanın cehennem olduğunu ifade etmiş. fakat hayatın anlamını daha realist bir bakış açısıyla yorumlamıştır.
insan doğası üzerine kitabı diğerlerine kıyasla biraz daha ağırdır fakat fena değildir. belki çeviriden kaynaklı olabilir çünkü benim okuduğum çeviride almanca orijinalinden değil de ingilizce tercümesinden türkçeye çevrilmişti.
aşka ve kadınlara dair bir kitabı da mevcut. aşkın metafiziği olarak da geçiyor bazı kaynaklarda da o iki kısım ayrılmış vaziyette olabilir. aşka evrimsel psikoloji açısından yaklaşmış fakat kitap yarısından sonra tekrar ediyor yarısını okusanız yeterli zaten kısa kitap 50-60sf falan olması lazım.
genel olarak schopenhauer'nın felsfesi metafiziğe fazla girmeyen, gerçekçi bir bakış açısıyla dünyaya odaklanan, evrimsel psikoloji açısından da çıkarım yapan ve çoğunluk tarafından anlaşılabilecek bir felsefedir.