azerbaycan ın kktc yi tanımaması

entry124 galeri
    101.
  1. edit: tamamen kısıtlı bilgilerimle, spontan yazılmış bir yazıdır. detaylı olarak araştımanızı tavsiye ederim.

    tamamen bilmemezlikten dolayı yanlış anlaşılan durum. türkiye cumhuriyeti 74 senesinde adaya müdahale ettikten sonra hasıl olan dış politika sorunları hepimizin malumudur. her dış politika adımımızda (özellikle ab sürecinde) en başta yunanistan olmak üzere önümüze engel olarak konulmuştur bu kıbrıs sorunu.

    bakın bunu kişisel görüşüm olarak algılamayın. ancak dış politikada sizin yerinizi, hem kendi duruşunuzla birlikte diğer ülkelerin tutumuda belirler.

    ne yazık ki, kıbrıs ab ülkeleri tarafından türkiye tarafından işgal edilmiş olarak görüldüğü için adanın kuzey tarafı tanınmıyor ve tanınmayacak. bu de facto(çözümsüzlükten çözüm) durumundan tek bir şekilde çıkış yolumuz var. bu da adanın birleşmesi. hatırlayınız annan planları falan biz adanın birleşip tek bir ülke olmasını isterken rum tarafı bunu kabul etmedi.

    yani bizim dışımızda başka bir ülke (örn: azerbaycan, pakistan vb.) kktc yi tanıdığı takdirde bu birleşme asla söz konusu olmayacak, neden? çünkü kktc dünya nın çeşitli ülkeleri tarafından tanınmış, kendi kararlarını tamamen bağımsız olarak alabilen bir devlet haline gelecek.

    peki bunda bizim açımızdan ne gibi bir sıkıntı var?

    şöyle açıklayayayım. eğer kktc başka devletlerce tanınmış olursa ada birleşmeyecek, ve bizim dış politikamızda hep bir engel teşkil edecektir ve bu sorun sonsuz boktan bir döngüye girecek. ne yapacağız, gerçekten yunanistanla kıbrıs adası için savaşa mı gireceğiz? hayır kaybetmekten bahsetmiyorum, tüm adayı işgal ederiz, fakat çözmek istediğimiz kıbrıs sorunu tamamen bir bataklığa dönüşecek bu sefer.

    adanın birleşmesi, ve hem rum hem türkler tarafından yönetilmesi isteği bizim tarafımızdan her defasında yıllardır deklare edilmektedir.

    azerbaycan ve diğer (dış politikada kardeşlik dostluk yoktur sonsuz çıkarlar vardır) dost ülkelerimizin tanımama sebebi bizim doğal olarak engel olmamız.

    yukarıda da belirttiğim gibi, biz adanın tek bir çatı altında birleşmesini, rum ve türklerin bir arada yaşamasını isteyen tarafız.

    eğer bu gerçekleşirse, önümüzde ki en büyük ve çözümü ne yazık ki olmayan dış politika sorunumuz ortadan kalkacak.

    diyeceksiniz ki, neden rumların nüfuz olarak fazla olduğu bir durum söz konusuyken bu birleşmeyi istiyoruz. şöyle, evet adada rum nüfusu şimdilik daha fazla, ancak 25 sene içerisinde türkler daha kalabalık bir hale geleceği herkes tarafından da bilinmekte.

    yani azerbaycan'a bu konuda bok atmaya gerek yok.
    2 ...