işte sorunda burada yani kufi kuran'da başlıyor. önceki 18 yılda istemeden de olsa değiştirilmiş olma ihtimali var. ayrıca kufi kuran'ın harekelerinde de okunuştan kaynaklı sorunlar ortaya çıkabiliyor.
şimdi burada iki temel sorun var bunlardan biri hz.muhammed döneminde çeşitli malzemeler yazdırılsa da kuran'ın kitaplaşmaması sorunu maalesef bulunmaktadır. burada hafızlar devreye giriyor ama sonuçta bu kişiler insan olduğunu göre mutlaka istemeden de olsa hata yapacaklardır. ayrıca kasıtlı yanlış eklemeler de kolayca eklenebilir çünkü iki yalancı şahitten daha kolay ne bulunur ki!
ikinci sorun ise hz. osman döneminden önce nüsha bulunması. (şu ana kadar) bulunan nüshalarında okunmasında sıkıntıların ortaya çıkması.(yazı stilinden dolayı farklı anlamlara gelebiliyor.)
bu kadar olumsuzluğa rağmen kuran'ın incil'den ciddi bir avantajı bulunuyor o da sadece 18 yıl sonra tamamen kitaplaşması durumu.(resmi olarak) incil ise neredeyse 300 yıl geçtikten sonra resmi bir şekilde yazıya alınıyor.
(şahsi görüşüm başlıyor...)
bir müslüman olarak beni açıkçası pek de ilgilendirmeyen bir durumdur. çünkü allah'ın tekliğine ve hz.muhammed peygamberliğine inandıktan sonra müslüman olmuyor muyuz?
ekleme: kuran'daki miras hesabındaki sorunu da sahabe kaynaklı bir hata olarak da düşünebiliriz. bir müslümana göre bu durum dezavantajdan çok avantajdır. bu sayede kuran'a sonradan eklenmiş çeşitli hatalar akli ölçüler nezdinde düzenlenebilir.