şu aralar rte ne açıklma yaparsa haklı olduğumuz konularda kendisine muhalefet eden bağzı kesimler var. esasen eleştirilmesi gereken konular, rte denen adamın diplomasiyi ele alış biçimi. yoksa suriye ve mısır konusunda haksız diye türkiyenin çıkarlarını gözetmemek olmaz.
doğu akdeniz vs gibi konularda en azından geri adım atmaması (bronson, mavi marmara, uçak krizi ve ruslara verilen bir çok ödün) adına sürekli gözetilmesi gereken bir çok mesele var. bunlar kıbrıs sorunu, pyd yapılanması (maalesef rte sebep olmuştur) ve azerbaycan ermenistan çatışması.
azerbaycan bizim kardeşimizdir. hocalı soykırımını unutamayız. elbette türkiye'deki her ermeni asıllı türk vatandaşının aklını okuyamayız. demk istediğim burada bu olaylar ermeni karşıtlığına dönmemeli. çünkü türkiye'de ırkçılık ile milliyetçiliği karıştıran bir çok kesim var, sol ve sağdan radikal gruplar tencere kapak olmuşlar. her gerginlik sonrası toplumu gerecek laflar ediyorlar. elbette insan olmanın gereği her daimaklı selim davranmaktır.
iran'da yaşayan azerbaycan türklerinden dolayı -ki oldukça etkin nüfusa sahipler- türkiye'nin akıllı hareket ederek iran'ı taraf olmaya zorlamalı. bugünkü azerbaycan iran'ın bir parçasıydı. iran'ın kuzeyi'nde yaşayan türklerin bulunduğu bölge güney azerbaycan olarak geçiyor. vakti ile ermenistan ziyaretinde ahmedi memat protokol gereği sözde soykırım müzesine götürülmek istendiğinde kabul etmemiştir. aksi halde ülkenin kuzey bölgesi ayaklanabilirdi. iran için ermenistan azebaycan çatışması, halihazırda idam edilen güreşçi nedeniyle iç gerginlik yaşayan iran'ı zor duruma düşürecektir.
işin rusya boyutu malum, s-400'cüler (avrasyacı dangalaklar) umarım burada insanları kızdıracak açıklamalar yapmazlar. türkiye rusya'dan gol yiyecektir. diğer türki cumhuriyetlerin ve türk konseyi'nin alacağı karar ne gibi bir tepki doğurur, çok da beklenti içne girmemek lazım.
irbirinden bağlantısızmış gibi görülen olaylar bağlantılı olabilir. ermenistan rusya ve fransa'yı babası veya kollayıcısı olarak görmektedir. bu iki ülke 1. dünya savaşında ermeni vatandaşları müslümanlara karşı dolduruşa getirmekten hiç çekinmemiştir. türkiye ve yunanistan gibi ülkeler türkiye ne zaman zorlu bir süreçten geçse ortalığı boş bulurlar. bu refleksler bu devletlerin kimlik siyasetinin bir sonucudur ve hatta varlık nedenidir.
türkiye'nin güvenlikçi siyaset izlemesi oldukça anlaşırdır. lebette akepe döenmi boyunca ege, akdeniz sorunlarında ve özellikle kıbrıs meselesinde çok büyük ödünler verildi. bugün çomarların taşkınlıkları, milliyetçi söylemleri bana hiçbir şey ifade etmiyor.
umarım rte, azerbaycan türklerini yüzüstü bırakmaz.