tanrı dünyayı niye yarattı

entry21 galeri ses1
    13.
  1. Bu sorunun cevabı öncelikle , allah insanı niye yarattı sorusunda saklıdır;

    --spoiler--
    "Biz göğü, yeri ve bu ikisi arasında olanları oyun olsun diye yaratmadık."(Enbiya, 21/16)

    "Göğü, yeri ve bu ikisi arasında olanları boşuna yaratmadık."(Sad, 38/27)

    “Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet -kulluk- etsinler diye yarattım.” (Zâriyât, 51/56)

    Bütün varlıklar kendilerine mahsus dillerle Yüce Yaratıcı'yı tesbih ve takdis ederler. Kendilerine tevdi edilen görevleri büyük bir zevk ve şevkle yerine getirirler. Mesela, güneş bir saniye bile geri kalmadan, kendine çizilen yörüngede yoluna devam eder. Irmaklar bir cuşuhuruşla denizlere doğru akar. insanın emrine verilen hayvanlar tam bir itaatle ona hizmet eder.

    Ayrıca, kâinat yaratılmasaydı, Allah'ın sıfatlarının ve isimlerin o sonsuz kemali ve güzelliği bilinmeyecekti. Bu bilgi sadece Allah'a mahsus kalacaktı. Cenab-ı Hak isim ve sıfatlarının manevi güzelliklerini tecelli ettirmekle, kendi cemal ve kemalini bu eserlerinde kendisi bizzat müşahede buyurduğu gibi, melekleri, insanları ve cinleri de bu şereften, bu lütuftan hissedar etmek diledi.

    Mahlukatı yaratıp yaratmama hususunda Allah, ilahi tercihini yaratma şeklinde yapmış ve bu tercih mahlukat için sonsuz bir rahmet olmuştur. Yoksa, bir ismi Samed (Her şey ona muhtaç, O ise hiçbir şeye muhtaç değil) olan Allah'ın, bu alemi yaratmasının, -haşa- bir ihtiyaçtan geldiği düşünülemez...

    https://sorularlaislamiye...lah-kainati-neden-yaratti
    --spoiler--

    Ardından kainat yokken allah neredeydi sorusu akla gelir;

    --spoiler--
    “Allah vardı, varlık yoktu. O gizlilik ve bilinmezlik içinde idi. Henüz arşı da su üzerinde değildi. Sonra arşını su üzerinde yarattı.” (Buhari, Megazi, 67, 74, Bed'ul-Halk 1, Tevhid 22; Tirmizi, Menakıb, 3946)
    --spoiler--

    Sonra kainatı nasıl yarattı sorusu;

    ilk önce kalemi âlâ ve manayı (Akl-ı Evvel' ve 'Nûr-u Muhammedî) ve levhi mahfuzu ve kaderi (ilahi plan program),

    Sonra su ve gazdan oluşan esiri maddeyi (cevher) sonra arşı ferşi kürsiyi felekleri, atomlardan, zerrelerden kürrelere kadar semavatı ve arzı olmak üzere tüm kainatı ve mükevvenatı aşama aşama yarattı.

    --spoiler--
    Öyleki insan yaratılmazdan önce;

    Peygamberimiz (sav);

    “Allah dünyayı yedi zaman üzere yarattı. Bunlardan her devir, zamanını Allah’tan gayrısının bilemiyeceği uzun bir süreçtir. insanın yaratılmasından önce altı devir geçmiştir. Âdem (as)’in yaratılışından kıyamete kadar bir devir geçecektir.” buyurmuştur.

    Bu devirler ise; Gaz dönemi, ateş dönemi, kabuk bağlama dönemi, toprağın oluşması dönemi, bitkilerin oluşma dönemi, hayvanların oluşma dönemi, insanın yaratılma dönemi olmak üzere yedi dönemdir.

    insanın yaratılış öncesi dönemi ki “insanın yaratılışına kadar öyle devirler geçti ki anlaşılır bir şey değildir” (el-insan/1) ayeti ile ifade edilmiştir. insanın yaratılış dönemi de toprak, tin, çamur, şekillenmiş balçık, pişmiş ve kurumuş balçık olmak üzere altı devreyi içine almaktadır. Kur’an-ı Kerim'de insanın yaratılışına dair altı ayet, niteliksiz çamurdan yaratıldığına ait altı ayet, bu çamurun niteliklerine dair de altı ayet vardır. Elbette bu büyük hikmetleri ve sırları içinde saklamaktadır.

    https://sorularlaislamiye...e-yaratilis-amaci-nedir-0
    --spoiler--

    Şimdi, tekrar başa dönecek olursak, Neticede rabb yaradan (el-halık) dır. Yaratması onun ilahlığının bir göstergesi ve gereğidir. Şöyle ki;

    --spoiler--
    Kainatın yaratılışının belki en büyük gayesi ve meyvesi insan olmakla beraber, muhakkak ki başka bilebileceğimiz ve nice bilemeyeceğimiz hikmetleri vardır.

    Allah’a bakan yönü itibarıyla: Cenab-ı Hak, ilmine ve hikmetine binaen kainatta yarattığı muazzam sanatlı ve hikmetli eşsiz ve uçsuz bucaksız eserleri kendi nazarıyla temaşa etmeyi murad etmiş.

    insana bakan yönü itibarıyla: insanın gerek kendi küçük dünyasındaki, gerek dünyamızdaki; gerek yakın ve gerekse uzak sema alemlerindeki muazzam düzen ve işleyişi müşahade edip bunun arkasında her ismi ve sıfatı mutlak mükemmellikte olan Allah’ın varlığını ve birliğini kabul etmesi, acz ve fakrını anlayıp, Ona iltica ederek, o eşsiz ve misilsiz Allah’ın emirlerine kayıtsız şartsız uyması istenmiş.

    Diğer varlıklara bakan yönü itibarıyla: Nihayetsiz kainat boş değil, aksine uçsuz bucaksız yerler, gezegenler, yıldızlar, melekler ve ruhaniler gibi varlıklara ev sahipliği yapmakta, onlara mesken olmaktadır. Böylece bu varlıkların da buralardan, hatta kainatın her noktasından Allah’ı tesbih etmeleri istenmiştir..

    https://sorularlaislamiye...kainati-neden-yaratmistir
    --spoiler--
    4 ...