telefonun telefon harici her türlü sey icin kullanildigindan kaynaklanan durumdur.
genelde telefonun veya bataryanin bir sucu yok.
- oyun oynamak icin gameboy, nintendo, playstation vb. el oyun aletleri mevcuttur.
- youtube vb. sayfalar icin smart tv.
- fotograf icin hala normal kameranin yanindan gecebilecek bir kameraya sahip bir cep telefonuna denk gelmedim. özellikle gece resimleri ve objektif bakimindan.
- sosyal medyada turlamak icin de bilgisayar.
- acilen isimi göreyim deniliyor ise cep telefonu tabiki güzel bir alternatif ama uzun süreli kullanimlar icin hic ideal degil ve biz insanlardaki ac gözlülük sebebiyle de bu telefonlarin sarji hicbir zaman yeterli gelmeyecek.
cep telefonlarinda genelde Lityum iyon pil kullaniliyordu. günümüzde ise Lityum polimer pil kullanilmakta.
Bu pillerin doldur bosalt ömrü oldukca fazla ve dayaniklidir. katman katman olurlar. belirli bir sicakliga ve sogukluga dayanirlar, daha sonrasi fostur. özellikle yaz aylarinda bir bombaya dönüsürler, kis aylarinda da sürekli cabucak bittikleri icin sürekli sarj aletine takilirlar. bu da pilin ömrünü daha da kisaltir.
özellikle son model telefonlarda bu pilleri degistirmek de ölüm haline geldi. pili degistirirken pilin bos oldugundan emin olmak gerekli (basima geldi, pil sismeye baslayinca balkona koydum orada patlayinca polis geldi). Yeni pili yerlestirirken olabildigince düzgün sekilde yerlestirmeye özen gösterilmeli, aksi halde pil kapasitesi düsük bir pilli telefona sahip olursunuz.
telefonun pilini nasil uzun tutabiliriz.
- oda sicakliginda kullanarak.
- göt cebinde tasimayarak.
- mümkün mertebe bircok islemi cep telefonu yerine bilgisayardan yaparak.