Güneş sistemindeki 7. Gezegen. Donmuş dış atmosferi ile buzdan dev olarak tanınır. Mavi, yeşil sislerle kaplı. Tamamen gazlardan oluşuyor. Atmosferinde hidrojen helyum ve metan gazı bulunuyor. Gezegene rengini veren metan gazıdır. Gezegenden uzaklaştıkça belirginleşen en az 13 halkası vardır. Bu halkalar satürn'e göre oldukça ince ve karanlıktır.
Güneş sistemindeki ekseni yana doğru eğik olan tek gezegendir. Önceleri eksen kayıklığının bir cisim çarpmasıyla olduğu düşünülmüştür. Lakin yapılan araştırmalarda böyle bir şeyin mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Eğik olmasının sebebi diğer gezegenlerin yerçekimlerinden kaynaklıdır.
Uranüs güneşin etrafındaki 1 turunu 84 yılda tamamlar.
Uranüs'te yüzey sıcaklığı -215 derecedir. Gezegenin derinliklerinine inildikçe bu sıcaklık oldukça artar. Artan sıcaklığın gezegenin oluşumundan kaldığı düşünülmektedir.
Gezegenin manyetik alanı eksen eğikliğinden dolayı aşırı derece dengesizdir. Bir kutupta neredeyse hiç yoktur. Diğerinde dünyanınkinden fazladır.
Kütlesi dünyanın 15 katı, hacmi ise 63 katıdır.
Bilinen en az 27 uydusu vardır.
Uranüsü incelemek için ilk kez 1977 yılında voyager 1 fırlatılmıştır. Akabinde 1986 yılında voyager uranüse ulaşmış ve gerekli incelemeler yapılmıştır. Ayrıca voyager 1 in içerisine uzaylılarla karşılaşırız diye altından bir plak yerleştirilmiştir. Plakta tüm dünya dillerinden selamlama mesajları kaydedilmiştir. :)