çin kaynaklarıyla sabit gerçek bir olayı gerçek sanmaktır. fakat 40 sayısı kesinlikle net değildir. Hemen anlatayım. Gerçek adı Kürşad değildir bu isim kendisine Atsız tarafından verilmiştir. Chie Shih Shuai, illig Kağan’ın baskıları sonucu 629 yılında Çin’e sığınır. Ağabeyi ile birlikte Çin’e gelir ve imparator Tai Tsung’un huzuruna çıkarak Çin ordusunda küçük bir görev alır. Sonrasında saray muhafız birliğinde sanggün (orta rütbede bir komutan) olur. Her ne kadar komutan olarak bir çok ayrıcalığa sahip olsa bile, Çin esaretinden kurtulmak ister (o dönemki siyasi durumları öğrenmek isteyenin elinin altında internet var)
Chie Shih Shuai bir plan yapar. Her gece muhafız birliğiyle gezintiye çıkan Çin Veliaht Prensi Li Chih’i bir baskınla ele geçirecek (Kimi kaynaklara göre prensin çıkışı için kapı açılınca içeri girip direk imparator ele geçirilecek), ve esiri-esirleri, kendi özgürlüklerine karşı pazarlık için kullanacaktı. Prense veya imparatora karşılık halkını serbest bıraktıracaktı. Bunu başarırlarsa Ötüken’e, kendi topraklarına dönecekler ve yeğeni Ho-lo-hu’yu Kağan ilan edeceklerdi.
Kendisi gibi Çin imparatorundan çeşitli makam ve rütbeler almış olan ve sadakatlerine güvenebileceği kırk Türk ile anlaşır. (Kaynaklarda kırk rakamının netliği yoktur. Tang Sülalesi Yıllıklarında kırkın üzerinde şeklinde geçer.) 13 Mayıs 639 günü Chie Shih Shuai ve yanındakiler gizlice sarayın bahçesine girerler. Ancak şanssız olacaklar ki, sağanak bir yağmur baş gösterir. Saraya ne giriş ne de çıkış olur. Kapılar açılmaz. Planlarının öğrenilmiş olabileceğinden kaygılanarak (Kimi kaynaklarda sabahın yaklaşması sebebiyle) Çin sarayına saldırmaya ve doğrudan imparatoru ele geçirmeye karar verirler. Chie Shih Shuai ve yanındaki yiğitler, sürüyle muhafız ile korunan Çin sarayına saldırırlar. Yüzlerce nöbetçiyi öldürerek korunaklı dört kapıyı açıp orta bölmeye gelirler. Okları bittiğinde kalkan ve kılıçlarıyla çarpışmaya devam ederler. Ancak hala imparator odasına ulaşılamaz. Bu sırada saray muhafız birliği generali Wu-Wai kalabalık birliğiyle yetişir. imparatora ulaşamayacaklarını ve bu kadar kalabalıkla başa çıkamayacaklarını görüp saray ahırına koşarlar. Atlara atlayarak dörtnala kuzeye kaçarlar. Wei Irmağını geçerek kendi topraklarına ulaşmayı amaçlamaktadırlar ancak önlerini sınır devriyeleri keser. Peşlerinden muhafız birlikleri de gelir ve arada kaldıkları için bu birliklerle çarpışırlar. Ho-lo-hu haricinde hepsi hayatını kaybeder. Chie Shih Shuai bu yürekli kalkışmada başarısız olur ancak, üzerine ölü toprağı serpilmiş Türk halkının uyanması için ilk meşaleyi yakmış olur. Torunlarından Kutlug, 681 yılında onun açtığı yoldan yürüyerek, Türk Budunu toplayıp Ötüken’de II.Göktürk (Kutluk) Devletini kurar.
edit: yazım hataları