Atatürk, kazım karabekirin teşvikiyle 1930 lu yıllarda bu konudaki ihtiyaç ve zarurete binaen kuran tefsiri ve tercümesinden sonra aynı zamanda imam buhari nin hadis kitabı sahihi buharinin de tercümesini bizzat yaptırtmıştır. Hadis inkarcıları bunu da bilmezler tabi. Gençler çok cahil. Düşmanlık ise cahillikten ileri gelir..
--spoiler--
ilk hadis çalışmasını Atatürk yaptırmış
"Diyanet'in Konulu Hadis Çalışması Atatürk döneminden sonra bir ilk"
05.06.2008 - 10:10 |
Diyanet Vakfı Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa saim Yeprem, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan kısa bir süre sonra Atatürk’ün Meclis kararıyla özel bir bütçe ayırarak Kuran tefsiri ve tercümesi ile hadis çalışması yaptırdığını söyledi.
Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun, Kuran ve hadis çalışmasının Atatürk’ün projesi olduğunu açıklaması, kamuoyunda yankı buldu. Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem, Bardakoğlu’nun sözlerini açıkladı. Yeprem Atatürk’ün 1920’lerin sonu 1930’ların başında Kuran tefsiri ve tercümesi ile hadis çalışması yaptırdığını belirterek, Atatürk’ün projesinin islam dinini temel iki kaynağından dönemin en son şartlarına göre Türk halkına sunmak olduğunu belirtti.
Atatürk özel bütçe ayırdı
Atatürk’ün her iki çalışma için Meclis kararı çıkartarak, özel bütçe ayırdığını söyleyen Yeprem, şunları anlattı: “Kuran tefsiri için Elmalılı Hamdi Efendi, Kuran tercümesi için Mehmet Akif Ersoy’u, hadis çalışması için ise Babanzade Ahmet Naim Bey’i görevlendirdi. Ancak Mehmet Akif Ersoy tercümeden vazgeçince Elmalılı Hamdi hem tefsir hem tercümeyi yaptı. Hadis çalışmasını 3 yıl sürdüren Babanzade Ahmet Naim Bey vefat edince, yarım kalan çalışmayı Kamil Miras yürüttü. Kuran tefsiri ve tercümesi, ‘Hak Dini Kuran Dili’ adında 9 ciltlik tefsir ve tercüme olarak yayınlandı. Hadis çalışması ise ‘Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecridi Sarih Tercümesi’ adıyla yayınlandı.
1935’te yayınlandı
Bu iki tefsir 1935 yılında 10 bin nüsha basıldı. Dönemin hayatta olan bütün ilim adamlarına dağıtıldı. Biri de bana dedemden intikal etti. Üzerinden 50 yıl geçtikten sonra o güne kadar Diyanet işleri Başkanlığı tarafından basılıp dağıtılan Kuran tefsirleri, Elmalılı Hamdi Bey’in varisleri tarafından basılmaya başlandı. Hadis tercümesi ise Diyanet işleri Başkanlığı’nın en çok baskısını yaptığı eserlerin başında geldi.”
Atatürk’ten sonra ilk
Atatürk’ten sonra bir daha böyle bir şeye teşebbüs edilmediğini belirten Yeprem, “Oysa dil ve günün şartları çok değişti. Bu nedenle Diyanet işleri Başkanlığı ’Konulu Hadis Çalışması’adı altında bir proje başlattı. iddia edildiği gibi yapılan ’ılımlı islam’ya da ’hadis ayrıştırmak’ değil. Atatürk’ün projesinde olduğu gibi islam dinini temel iki kaynağından dönemin şartlarına ve diline göre halka anlatmak. Bu yıl sonunda tamamlanmasını planlıyoruz. Atatürk döneminden sonra yapılan, hatta kapsamı olarak Cumhuriyet tarihinde bir ilktir” dedi.