yakın zamanda hızlıca ilk sezonuna göz gezdirdiğim, bir dönemin efsane dizisi. mafya-derin devlet konularını işlemesiyle öncüydü. kuşçu gibi deli/veli bir karakteri sevdirmesiyle öncüydü. ayrıca epey bir çocuğa zeynep ve yusuf isimmlerinin verilmesine sebep olmuştu.
osman sınav, bir sonraki dizisi kurtlar vadisi'nde çıtayı birçok alanda daha yükseğe taşıdı. özellikle kurgu konusunda deli yürek epey sınıfta kalmış. senaryosu ise aynı paternleri tekrar tekrar kullanmış. ancak bazı konularda vadi'nin deli yürek'i geçebildiğini söyleyemem. örneğin kenan imirzalıoğlu, her ne kadar o dönem oyunculuğu vasat altı olsa da boyu, posuyla tam rolüne uygun bir tipti. kuşçu v2 olan ömer baba karakteri ise birkaç bölümden sonra tüm ilginçliğini kaybetti.
deli yürek; (bkz: cem boyner)'in siyaset denemesi, (bkz: emlakbank)'ın batması gibi konuları diziye oldukça başarılı şekilde yedirmişti. ayrıca ağabey karakterinin yaptığı toplum mühendisliği izahı oldukça başarılıydı. (bkz: savaş doğan)'ın hangi gerçek karakterin uyarlaması olduğunu merak ettim bir süre. aklıma gelen en makul cevap, (bkz: can dündar) oldu. savaş doğanın yaptığına benzer bir televizyon programı yapıyordu, gözlüğü ve takım elbisesi ile imaj olarak benzeşiyorlardı. ancak, dündar'ın siyasete girme girişimi olmadı. hem dündar'ı dizinin ana antagonisti ile ilişkilendirmeye içim pek el vermedi.
hem deli yürek hem de vadi ile aslında osman sınav, bilinmeyen şeyleri anlatmadı. bilinen ancak eğlence sektöründe işlenmemiş ya da tüketilmemiş konuları ilk defa kullandı. ve elbette bu iki dizi ile bir takım gerçeklerden yola çıkarak kurmaca, hatta bölümler ilerledikçe uçmaca hikayeler anlattı.