bugün bu hataları görüyoruz. devlet erkanı her zaman üstün zekalılardan ve üstün meziyetli olup bölgeyi bilenlerden seçilmelidir. bu çok net. türkiye bence kalıplaşmış yönetim biçimlerinden sıyrılıp kendine "devlet aklı" dediğimiz şeyin hükümetten hükümete değişmemesini engelleyecek somut bir sistem kurmalıdır. tamam devlet geleneğimiz falan filan hep yerli yerinde de bunun sonuçlarını çok kısır alıyoruz.
bu konuda çığır açabiliriz. türk bürokrasisi bir ingiliz bürokrasisi yahut bir rus bürokrasisi değildir. fakat çoğu zaman akıllıca kararlar da verdi tarihte. bu alana eğilmeliyiz, eğer bugün iran diye bir devlet varsa bu onların bürokratik akılları sayesinde. iran türkler tarafından yönetildiği zaman da dahil olmak üzere 2300 yıldır doğru düzgün askeri başarısı olmayan bir devlet. ama bakın çökmüyorlar. çünkü bürokrasi kuvvetli. osmanlıda devlet erkanının çok üstün zekalı insanların oluşturmasının ekmeğini devletin çöküş döneminde dahi gördük.
çok mühim konu dostlar. çok. mecliste suriyeyi, ırağı, rusyayı, fransayı, iranı, mısır, libya, israil, lübnanı bilen ikişer üçer adam olduğunu düşünsenize. bugün amerikanın orta doğu araştırmaları enstitüsü ne sike yarıyor sizce? buna işte. bölgeyi tanımak ve analiz etmek.