ingiltere

entry625 galeri video1
    543.
  1. tarihi cok enterasan anektodlar ile dolu bir ulke. dilleri olan ingilizce soylular arasinda 18. yuzyila kadar pek makbul degil. avrupa daki neredeyse tum soylularin ve krallarin ilk dili fransizca.
    ingilltere tarihi ile yaptigim okumalarda bir cok kralin ingilzce bildigi halde bunu ikinci ucuncu dil olarak kullandigi ve ana dil olarak fransizcayi tercih ettiklerini gordum, arada flemenkceyi ana dil konusan da var mesela ama. bir de gordugum su ki krallarin hemen hepsi en az 3 dil biliyor.

    ornegin;
    george ll, hanover dogumlu ama ana dili fransizca. almancayi 4 yasinda ogrenmis almanya topraklarinda dogup yasamasina ragmen. yaninca italyanca ve ingilizce de biliyor. ancak kendisi anadili ingilizce olmayan son ingiltere krali 1727-1760.

    babasi george l ise ingilizceyi ingiltere krali olduktan sonra ogrenmeye cabalamis. ana dili fransizca, almanca, latince, flemekce ve italyanca yi akici konusuyor.

    mesela kral william of orange, anadili flemenkce ama ingilizce de biliyor.

    14. yuzyila dogru monarsinin kuruldugu yillarda ingilizce soylular arasinda hep ikinci planda ve yine fransizca hakimiyeti var.

    richard ll ile henry iv de de durum ayni, ana dil fransizca ama ingilizce biliyorlar.

    adada ilk defa henry v halk arasinda konusulan ingilizce dilini kullanilmasini onemsiyor. adli sisteminin resmi dilini ingilizce olarak ilan ediyor, devlet yazismalarini ingilizce yaptiriyor.

    daha da oncesine 11. yuzyila gidersek william the conqueror ile baslayan ve 15. yuzyilin basina kadar adada hakimiyet saglayan ama anadili fransizca olup ingilizce bilmeyen bir cok kral var.

    bir diger ilginclik ise iskoclarin 1500 lu yillarin basinda son krali olan james iv in anadili ingilizce olmasina ragmen iskoclarin dili olan gaelic ogrenip onu konusuyor. iskoc gibi yasiyor. tabii adam bunun yaninda fransizca, almanca, flemenkce, italyanca, ispanyolca ve latince de biliyor. kenidisinden sonra topraklarin ingiltere ye baglanmasiyla iskoclarin dili tamamen ingilizce oluyor.

    son olarak iskoclarin neden ingilizce konusmalarinin nedenini de anlatayim. Shakespeare in Macbeth eserinde adi Donaldbain olarak gecen ve 11. yuzyilda hukum suren son ana dili gaelic olan iskoc krali Domnall Ban yegeni edgar tarafindan gozleri daglanip hapse atiliyor, kendisi burada oluyor. edgar iskoc soylusu olmasina ragmen babasi malcolm lll canmore ingiltere de yetistirilmis biri ve siki bir ingiliz hayrani. ogullari da onun gibi bir hayran ki edgar 3 kardesi ile birlikte iskocya tahtinda iken iskoclarin anglolastirilmasi politikasini guduyor ve halkin ingilizce ile fransizca ogrenip konusmasina cabaliyor. boylece ingilizce resmi kanaldan iskoclar arasinda yayginlastiriliyor.
    3 ...