Doğa sevgisini renklere döken ilk Türk ressamı Hoca Ali Rıza
....
Türk Resim Sanatı tarihinde doğayı gözleyen, doğa sevgisini çizgi ve renklere döken ilk Türk ressamı Hoca Ali Rıza Efendi'nin tablolarına yer vermek istedik.
........
Resim sanatında ve kendini ressam tanımlarken de manzara/peyzaj ressamı olan Hoca Ali Rıza; “Bu fani dünyadan bir gün göçüp gideceğim. Ama yeniden dünyaya gelmek olanağım olsa. Allah’tan yine ressam olmayı dilerim.” diyecek bağlılıktadır resme.
........
Hoca Ali Rıza, Türk resminde manzara resmini saray bahçelerinden çıkarıp bir empresyonist gibi kırlarda ve sahillerde resim yapan ilk Türk ressamıdır. Işık gölgenin etkin kullanımı onun en önemli özelliğidir. Resimlerindeki renklere önem vermiş ilerideki yıllarda canlılığı kaybolmasın diye en özel yağlıboyaları kullanmıştır.
.......
Tablolarındaki manzara resimlerinin çoğu gerçeği yansıtır, hayalinden birebir yapmadığı resimlerin üzerine “fikirden” notuyla diğerlerinden ayırmıştır.
.........
Türk resminin en usta manzara ressamı Hoca Ali Rıza, öğretmen olarak öğrencilerini daha sonra 1914 Çallı Kuşağı'nın da hocası olarak bilinmektedir.
.......
Çağdaşlarından Fransız ressamlar Corot ve Courbet’ye benzetilen ressam izlenimci bir ressam olarak doğa gözlemlerini tablolarına aktarmıştır.
.......
Kendi anlatımıyla resim “Medeni milletlerce büyük önem verilen resim sanatı, birçok faydalar sağlaması bakımından, hayal etme gücünün ortaya konmasına ve bütün insan topluluklarının okuyup anlayabilmesine vasıta olan apaçık bir dil, bir nevi yazı gibidir”.