“ben hasta bir adamım diye vurucu bir gerçeklikle başlayan, sonrasında ise hepimizin hasta olduğunu ispatlayan dostoyevski kitabı.
ilk bölümde karakterin manifestosu yer alır kş bu bölüm felsefi bir bölümdür. ikinci bölümde ilk bölümdeki manifestonun uygulamalı hali anlatılır bize. karakterde bir mercedes hırsı varken gerçek hayata yansıması tofaş kadardır.
kitap tam olarak anlatılamaz. ama alıntılar kitap hakkında ipucu verir. buyrun:
“ben kendi hayatımda, sizin cesaret edemeyip yarıda bıraktığınız şeyleri sonuna kadar götürdüm, o kadar; üstelik siz tabansızlığınıza ölçülü davranmak diyor, böylece kendi kendinizi aldatarak avunuyorsunuz. buna göre ben sizden daha ''canlı''yım.”
“duvarı yıkmaya gücüm yetmiyorsa, kendimi parçalayacak değilim tabii. ama önümde duvar var diye ona boyun eğmeyi de kabullenemem.”
“bırakmıyorlar... iyi... iyi olamıyorum.”
“kim olursa olsun, insan daima, her yerde akılla çıkarın buyurduğu gibi değil, canının istediği gibi hareket etmeyi sever; arzuların çıkarımıza tamamen ters düşmesi de mümkün, hatta bazen zorunludur.”
“bakın,yağmur yağarken saray yerine bir tavuk kümesi görsem, ıslanmamak için belki kümese girerim.fakat kümes beni yağmurdan korudu diye,şükran borcumu ödemek için kümese saray gözüyle bakamam.bana gülecek, hatta böyle bir durumda sarayla kümes arasında bir fark olmadığını söyleyeceksiniz.evet, hayatta tek gayemiz ıslanmamak olsaydı, dediğiniz doğruydu diye cevap veririm ben de.”