son bulmuş gibi görünen bir arayıştır ama nobel ödülü adayı bilim insanımızın ingilizce özürlüsü olduğu anlaşılıyor. dolayısıyla okuduğunu anlayamamış.
sayın alim kişilik, orada nehrin içindeki değil, ağzına yakın bir bölgedeki okyanus tabanında olan bir mercan kayalığından bahsediliyor.
"The reef system spans 3,600-square miles along the ocean floor..."
"Resif sistemi okyanus tabanı boyunca 3600 mil kare yer kaplıyor..."
nehirler okyanuslara tatlı su taşıdığı için havzalarının açığında tuzluluk oranı düşüktür. tuzluluk oranı dalgalara, akıntılara, nehrin debisine bağlı olarak kademe kademe değişir. dolayısıyla oralar fazla tuzlu olmadığı için mercan yetişmesi ilginç bulunmuş. fakat bu durum "mercan tatlı suda yetişir" anlamına gelmiyor. imkan olsaydı oradan biraz su alıp içmeyi denemeni önerirdim. ilginç bir deneyim olurdu.
üstelik ortada bir karışmama durumu yok. verdiğin linkte bile fotoğrafın altında,
"The Amazon River meets the Atlantic Ocean, creating a plume where freshwater and salt water mix."
"Amazon nehri Atlantik okyanusuyla buluşunca, tatlı suyun ve tuzlu suyun karıştığı yerlerde bulutsu şekiller oluşuyor"
deniyor.
aslında hiç ingilizce parçalamaya gerek yok, verdiğin linkte linki verilen makaleye bakmaya zahmet etseydin, şunu görürdün:
nehrin içi gibi mi görünüyor oralar? senin gibi biz zavallı ateistleri araştırmamakla suçlayan araştırıcı bir şahsın böyle mucizevi bir bilgi bulunca detayına bakmaması ilginç geldi.
nehrin içinde mercan yetiştiğini öğrenirsen haber ver, dediğin gibi, nobellik olmasa da bir buluştur.
bu arada asıl mevzudan kaçtığın da gözden kaçmadı...