Din işi baba mesleği olup şaşırtmayan fetva.
Genel olarak bu soruların çoğu Allah'ı ve Allah'ın dinini ilgilendiren konular da değil. Örn: bir ay veya bir haftadan fazla devam eden adet kanaması (ki bu adet olmak değildir) kadın hastalıkları uzmanının ilgi alanıdır.
Allah'ın böyle (adet-regl) konularda haram helâl yaklaşımı Kur'an da belli. Kimse bir hastalık konusunu (düzensiz regl olmak, fazla sürmesi) Allah'ın emri dinin gereği olarak haram helâl cevabı verip kendini Allah yerine hüküm veren veya Allah'ın dini eksik indirmiş, haram helâl eksik bildirmiş gibi davranması Allah'a iftira arması şirk içinde olması demektir.
Bu artık sağlık alanını ilgilendiren bir konudur ve helal haram konusu değildir.
Ve bu soruları islâm açısından cevaplamak Allah'ın hükmü gibi Kur'an da ifade edilmeyen konularda hüküm vermek Allah'a din öğretmektir ki bunu Allah diyor.
Helal Haram koyma yetkisini kendinde görenlere uyarı:
"Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah’ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.” (Maide, 87)
“Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak “Bu helâldir, şu da haramdır” demeyin, çünkü Allah’a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah’a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.” (Nahl, 116)
Kültür toplum gelenek bilgisizlik hoş görünmek vb nedenlerle peygamberin yanlış söylemine değerlendirmesine Kur'an dışı hükmüne karşı Allah "Ey Peygamber, sen eşlerinin gönlü olsun diye Allah’ın helal kıldığı şeyi neden haram kılıyorsun!” (Tahrim, 1)
Kur'an da açıkça belirtilmeyen bir şeye haram helâl demek veya din de yeri vardır yoktur demek ya da dine uygun-değil demek kendini Allah'ın yanında hüküm veren kişi olmak gibi görmektir.
De ki: Allah’ın size indirdiği; sizin de, bir kısmını helâl, bir kısmını haram kıldığınız rızıklar hakkında ne dersiniz?” De ki: “Bunun için Allah mı size izin verdi, yoksa Allah’a iftira mı ediyorsunuz? (Yunus, 59)