''Kaşarın kökeni hakkında sağlam bilgi yok, birkaç rakip rivayet var. Bir kere kaşar ile italyanca caciocavallo, bizde özellikle Rumeli'nde kaşkaval diye bilinen peynir aynı şey. ismin kaynağı bu olabilir mi? Zannetmiyorum, çünkü ne olursa olsun hiçbir kelime böyle gelişigüzel deformasyona uğramaz. Kaşkaval nerede kaşar nerede.
ikinci olasılık Artun Ünsal'ın peynirler hakkında yazdığı 'Süt Uyuyunca' kitabında önerilen teori. Çoğu peynirin üretimi için sütün içine bir parça kuzu ya da keçi işkembesi atılırmış ki bu parçanın içindeki enzimler veya bakteriler sütü mayalasın. Et ve sütün herhangi bir karışımını mekruh sayan Rumeli Yahudileri, içine işkembe parçası konulmaksızın bitkisel yollardan (yanılmıyorsam mantarlarla) mayalanan bu Balkan peynirini kaşer saydıkları için bu isim yerleşmiş. ibranice kaşer, Musevi dini kuralları uyarınca 'yenilmesi caiz olan yiyecek' demek.
Bir başka olasılık 'kabuk' anlamına gelen Arapça kökenli kışır kelimesi. Kaşarın klasik Anadolu peynirlerinden en büyük farkı kabuklu olması tabii. oradan bir isim takılmış olabilir.'' *