yer çekimi ile ilgili konuya dair küçük bir açıklama yapayım. çok sık sorulan sorulardan biridir; yer çekimi varsa kuşlar nasıl bu kadar kolay uçabiliyor ya da balonlar nasıl yükseliyor gibi sorular.
kütle çekimi evrendeki temel kuvvetlerin içinde en zayıf olanı ve tamamen üzerine uygulandığı cismin kütlesine bağımlı. yani tonlarca ağırlıktaki bir su kütlesine uygulananla, bir böceğe uygulanan kuvvet aynı değil ( f = ma dediğimiz, newton'un 2. yasası. f; kuvvet, m; kütle ve a; ivme. kütle çekim ivmesi dünya için yaklaşık 9.8 m/s^2)
daha önce yine bir entryde verdiğim örneği vereyim. avustralya pelikanı, yaklaşık 7 kiloluk vücuduyla dünyanın en ağır kuşlarından biri.
bu kuşa uygulanacak çekim kuvveti f = 7 x 9.8 = 68.6 newton.
fakat mesela bir okyanusun kütlesi 10^20 mertebelerinde sayılara eşit. yani bir okyanusu oluşturan suya etki edecek çekim kuvveti yaklaşık 980000000000000000000 newton kadar. aradaki farkı tartışmaya bile gerek yok.
kuşa geri dönelim. bir kuş, kütle çekimine karşı kuvvet oluşturmazsa olduğu yerde durur, yürür vesaire... kanat çırpmaya başladığında, kanatlarıyla, üzerine uygulanan çekim kuvvetini yenecek gücü oluşturur. kanat yapısı da buna göre dizayn edilmiştir. aerodinamik bakımdan hava akımını sağlayacak bir kanat yapısı olduğundan, kanadının üst kısmından önden arkaya doğru hava geçer ve bu esnada altta kalan hava aşağı doğru itilir. roketlerdeki itiş gücüne benzer bir iş yapılır yani. bu sayede kuş havalanabilir.
balona gelince... mesela normal bir balon uçmaz, çünkü içerisindeki havanın kütlesiyle dışında bulunan havanın kütlesi birbirine eşittir, ama balonda bir de balonun yapıldığı maddenin kütlesi olaya dahil olur. balon ve içindeki hava birlikte, dışarıdaki havadan daha ağırdır ve balon havalanamaz. zira üzerine etkiyen kuvvet, normal havaya etkiyenden biraz daha büyüktür.
helyum balonlarında durum farklı, çünkü helyum gazı havadan daha hafif. balon ve içerisindeki gaz havadan hafif olduğu sürece, balon, üzerindeki daha ağır hava ile yer değiştire değiştire yükselmeye başlar. yani bunu şöyle de düşünebilirsiniz; yer çekimi, balondan daha ağır olan havaya daha fazla kuvvet uyguladığından ve onu daha çok çekeceğinden, ağır olan hava ile balon yer değiştirir ve bu sürekli tekrar ettiğinden balon yükselir.