konu hakkında sormak istediğiniz soruları mesaj olarak atarsanız cevaplayacağım.
bitcoin, bir sanal paradır. yaratıcısının kimliği bilinmemekle birlikte kendisini (veya kendilerini) "satoshi nakamoto" olarak adlandırdılar. bu nedenle bitcoinin bölünebileceği en küçük parçaya(1/100.000.000) satoshi denildi.
bitcoin'in yaratılış amacı merkez bankalarının para basarak elimizdeki paraların değersizleşmesine (enflasyon) neden olması, bankaların shadow banking adı verilen sistemle para basmasını engelleyerek paranın değer kaybını en aza düşürmek. böylelikle bir bitcoin aldığınızda, fiyatlanmanın yalnızca arza, talebe ve mining'e bağlı olduğunu bilirsiniz.
bunun yanında, paranın sanal para olmasından dolayı hackerlardan güvenlik için önlem alınmalıydı. sonuçta hackerlar bankalara bile saldırıp yüklü miktarlarda para çalabiliyorlar. daha sonradan bu anlaşılmış olsa bile, bankanın merkez bankasına durumu iletip yeni para basarak kaybını telafi etmesi ile para yeniden değer kaybediyor. bu kaygıyı ortadan kaldırmak için blockchain teknolojisi geliştirildi (bitcoin'in lanse edilmesinden önce) ve bitcoin transferleri merkezi olmayan ve çok güvenli bir sistemde yapılır hale geldi.
ünlü bir siber güvenlik uzmanının bu güvenlik konusundaki yorumu şu şekilde "bir ana okulu düşünün, bitcoin bu ana okulu ve onu tüm abd ordusunun koruduğunu düşünün. işte bitcoin'e saldırmak bu kadar zor."
bitcoinin bir diğer avantajı ise sınırlı sayıda olması. toplamda 21 milyon adet üretilebilir. üretim derken, kazılabilir. buda değerli madenler ile benzerlik gösteriyor. altının sürekli fiyatının artması, yer kürede sınırlı miktarda bulunmasından kaynaklanıyor. devletler para basıp paralarını değersizleştirirken, altının çıkarılma maliyeti (bitcoinin kazılma maliyeti gibi) aynı kaldığından dolayı altın değer kaybetmiyor. bunun yanında, artan nüfus ile altına talep artıyor ve altın sürekli değer kazanıyor. hele ki basılı para karşısında... aynı özelliklere bitcoin'de sahip olduğundan dolayı bitcoin'e dijital altında deniliyor.
kullanım alanı olarak, bitcoin, güvenilir bir kuruluşa ihtiyaç duymadığından ve dijital bir varlık olduğundan dolayı blockchain üzerinden (blockchain'i internet gibi düşünün, dağınık, herkesin katkı sağladığı bir sistem) sınır ötesi aktarımı hem çok daha ucuz, hemde sözde güvenilir kuruluşa güvenmek zorunda kalmadan sağlıyor.
banklar, merkez bankaları, kitle fonlama ile sermaye oluşturmak isteyen startuplar, ödeme alan uygulamalar... kısaca para ile işi olan herkes kripto para kullanmaya başladı bile.
belki sizin haberiniz yok ama sizde ister istemez kripto para kullanıyorsunuz. bankalar eft işlemlerinde, yurt dışı para transferlerinde kripto para kullanmaya başladılar. örnek isterseniz türkiyeden akbank örneğini verebilirim.
bitcoin ve aslında tüm kripto paralar gelecek vaadi olan yeni teknolojiler. şuanda kripto paraları ihmal etmek, 90'larda interneti ihmal etmek gibi bir şey. fakirleşmek istemiyorsak öğrenmeli ve bu alana yatırım yapmalıyız.