ab'nin; 'birliğin karar organı' denilen Avrupa Konseyi'nin 6 Ekim 2006 tarih ve 2006/702 nolu 'basımı zorunlu olmayan' kaydıyla sınıflandırılmış, ama AB Resmi Gazetesi'nin 21 Ekim 2006 tarih ve L291 sayısının 11-32. sayfalarında yayınlanmış stratejik kararında yer alıyor.
Konsey'in ilgili kararı, Trakya'dan dört ili (edirne, kırklareli, tekirdağ ve çanakkale) içine almış 'Si'*nin nihai amacını net olarak açıklıyor: 'Ulusal sınırlar ile bölünmüş bölgelerin entegrasyonunu sağlamak'. Kararın Ek 2.4 maddesinde Si'nde ön koşul, 'mevcut ulaşım ve iletişim altyapısının iyileştirilmesi' olarak açıklanırken, devamında ilginç kavramlar ortaya atılıyor: 'sınır ötesi işletme', 'sınır ötesi eğitim-öğretim', 'sınır ötesi sağlık' ve 'sınır ötesi emek piyasası'.
Eğitim, sağlık, emek sömürüsü ve kimlik problemi çözülmüş sahanın 'siyasal iktidar' sorununa yanıt arayan Konsey, 'kamu yönetimi reformu'nu adres gösteriyor. Konsey'in KMY'yi kuran 1085/2006 no'lu kararı, 'reform'un çerçevesini şöyle çiziyor: Yardım alabilmek için 'kamu yönetimini, işbirliğinin ve mali yardımların yönetimini yeni bir sisteme devredecek ölçüde yerelleştirmek' ön şart! Açıkçası, AB, 'sahaları'nı yönetirken ve mali olarak desteklerken, o ülkenin merkezi otoritesiyle değil, 'sınır ötesi kimlik'li yerel yönetimlerle muhatap olmak istiyor.
AB'nin her çeşit müktesebatını çevirtmekle meşgul AKP hükümetinin, 'kaynaşma stratejisi' başlıklı 22 sayfalık bu kararı çevirmeyerek, bir anlamda kamuoyundan gizleme yoluna gitmesinin gerekçesi sizce ne olabilir?