"nasıl" sorusu hem "hangi sebeple" hem de "hangi hızda" olarak ele alındığında birtakım cevapların dört hadise arasında biryerde bulunabileceği sorunsal:
hadise 1: istatistik. şimdiye kadar varolmuş bütün canlı türlerinin yüzde 99'u yok olmuş. yani bugün var olan tüm canlı türleri gelmiş geçmiş türlerin sadece yüzde 1'i. demek ki istatistiki olarak "tür" denen biçimsellik yokolmak için bahane arıyor gibi.
hadise 2: rusya 2013. dünyaya girdiği yer itibariyle "Chelyabinsk meteoru" ismi verilen, açısı ve büyüklüğü nedeniyle cam çerçeve indirmekten başka zarar vermeyen gök cismi daha büyük ve daha dik düşebilirdi. şimdilik dinozorların yokolma teorileri arasında en geçerli olarak kabul gören teori, 65 milyon yıl önce büyük bir meteorun dünyayı dik olarak vurup senelerce sürmüş bir karanlığa ve hava zehirlenmesine yol açarak belli bir büyüklüğün üstündeki tüm hayvanların göçüp gitmesine yol açtığıdır.
hadise 3: coronavirüs. doğanın feleket menüsünün göktaşı çarpmasından ibaret olmadığı, bazen gözle görülemeyecek sebeplerle de bir veya birden fazla türün ortadan kalkmasının mümkün olduğuna işaret eder. ama coronavirüs sadece bir işaret, bir hatırlatma; yoksa dinozorların yokolmasının arkasında bir virüs ya da bakteri olduğuna dair bir kanıt veya işaret yok. birbirinden farklı genetiğe sahip binlerce türün aynı anda yokolması salgınla pek açıklanamaz. ama salgın hadisesi doğada hem var olmak hem de yok olmak için her zaman birden çok neden olabileceğine dikkat çekmesi adına ilginçtir.
hadise 4. orhan veli: ne demişti şair vaktinde;
Her şey birdenbire oldu.
Birdenbire vurdu gün ışığı yere;
Gökyüzü birdenbire oldu;
Mavi birdenbire.
Her şey birdenbire oldu;
Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan;
Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire.
Yemiş birdenbire oldu.
Birdenbire,
Birdenbire;
Her şey birdenbire oldu.
Kız birdenbire, oğlan birdenbire;
Yollar, kırlar, kediler, insanlar...
Aşk birdenbire oldu,
Sevinç birdenbire.
yani her ne nasıl olduysa oldu, ama belli ki birdenbire oldu...