hücre bölünmesinden dolayı her gün sürekli mutasyona uğruyor hüclerimiz. bağışıklık sistemide mutasyonlu hücreyi öldürüyor ama mutasyon eğer hücre dna sının üreme kısmında oluyorsa buna kanser deniliyor.
bu şu demek oluyor örnek vermek gerekirse günde 1000 hücremiz, hücre bölünmesi geçirirken 1 tanesi mutasyona uğruyor ama kanserli hücreler sürekli üredikleri için hücre bölünmesi kat kat artıyor ve böylelikle mutasyona uğrayan hücre sayısı da artıyor. bağışıklık sistemimiz 1 hücreyle savaşacakken 100 belkide 1000 hücreyle savaşıyor.
bu hücreler o kadar çok mutasyona uğruyor ki bunlardan bazıları bağışıklık sistemine karşı güçlü bir mutasyon geçiriyor ve kendini öldürecek hiç bir şey kalmıyor ortada.
aynı şekilde kemoterapi ilaçları da eğer mutasyonlu hücreleri hızlı öldüremezlerse yada etki edemezlerse hücreler bu ilaçlara karşı mutasyon geçirip kemoterapiyi yenebiliyor.
kansere karşı en etkili tedavi şimdilik ameliyat. bu tedavinin sıkıntısı şu eğer kanser; meme, ayak, bacak vb hayati önem taşımayan organlarımızda çıkarsa işe yarıyor ama akciğer vb hayati organlarımızda çıkarsa yapılacak bir şey kalmıyor.
yakın zamanda organ nakilleri, yapay organlar vb tıp alanında çalışmalar mevcut. bu çalışmalar sayesinde hayati organlarımızı yapay organlar ile değiştirebiliriz veya beyin nakliyle başka bir organik veya mekanik vücuda beynimizi aktarabiliriz.
tıp alanında yapılan çalışmalarla insanlık zaten kanseri yenecektir. önemli olan bu sürecin biran önce ve daha az maliyetle olması.