deccal

entry232 galeri video1
    170.
  1. hadislere dayandırılarak kıyamete yakın yeryüzüne geleceği iddia edilen yaratık ya da kişi.

    buna kanıt olarak araf suresi'nin 167. ayetini gösterenler olsa da, orada bahsedilen "kıyamet gününe kadar onlara azabın en kötüsünü tattıracak kimseler", daha önceki ayetlerden anlaşıldığı kadarıyla geçmiş zamanda yaşamış birtakım kişiler. zira 167 öncesi ve sonrası ayetlere bütün olarak bakılınca görüntü şudur:

    israiloğulları'ndan bir topluluk ALLAH'ın sözlerinden sapmaya başlar ve onun yasakladıklarından vazgeçmezler. bunun üzerine bir azapla cezalandırılırlar ve hemen peşinden "Hani Rabbin, elbette kıyamet gününe kadar onlara azabın en kötüsünü tattıracak kimseleri göndereceğini bildirmişti." ayeti gelir. burada deccal'e işaret edildiğini düşündürecek bir durum olmamakla beraber, çevirilere bakıldığında "azabın en kötüsünü tattıracak kimseler" şeklinde çoğul bir ifade görülür. üstelik sure boyunca "hani rabbin..." şeklinde başlayan ayetler hep geçmişe işaret etmektedir.

    bir şeye kur'an-ı kerim'i şahit tutmadan önce iyi düşünmek ve ayetlerin önünü arkasını doğru dürüst anlamak gerek.

    okudunuz mu bilmem, çünkü okumadan körlemesine savunmaya geçen çok kişi var, ama "güvenilir" hadis kitaplarında, kendi içlerinde birbiriyle çelişen ve mantıksız olan hadisler var. herhangi bir hadis için "peygamberimiz bunu mutlaka söylemiştir/yapmıştır" diyemeyiz. ancak kur'anla çelişmeyen bir hadis için "peygamberimiz bunu söylemiş olabilir" diyebiliriz sadece. o nedenle bir şeyin hadis kitaplarında geçiyor olması ve o kitapları birilerinin güvenilir diye adlandırması, içlerindekilerin tamamına körü körüne inanmayı gerektirmez. aklımızı kullanmamız gerekir ki, peygamberin yolundan gidiyorum derken şirke batmayalım. hadisler ancak kur'anla uyumlu oldukları sürece güvenilir kabul edilebilirler.
    4 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük