laik olmak ile laikçi olmak arasındaki fark

entry36 galeri
    1.
  1. derin bir farktır.

    laiklik, islam şeriatının insanlık suçu niteliğindeki ilkel hükümlerini ve uygulamalarını devlet ve kamu düzeninin dışında tutma ilkesidir.

    laikçilik ise , kendi cüceliğini, atatürk'ün büyüklüğü arkasına gizlemektir.

    laikçileri laikçi yapan iki türlü davranış yöntemi vardır.

    1. atatürk'ün cumhuriyetin değişmez temeli olarak tanımladığı ilkeleri tahrip etmek, özleri boşaltmak. örneğin 'türkiye milliyetçiliğini', 'türk-islam milliyetçiliği' olarak çarpıtmak. ya da, laikliği sulandırarak, diyanet işlerini hilafet makamı gibi türkiye'nin en büyük kamu kuruluşu haline getirmek. yönü her zaman batı medeniyetine dönük olan atatürk'ün emperyalizme karşı sözlerini çarpıtıp, onu batı düşmanlığının abidesi olarak göstermek.

    2. atatürk'ün, zamanında, belirli koşullara uygun olarak söylediklerini, ya da davranışlarını dogmalaştırmak, bunları günümüz koşullarına uyarlamak yerine, değişmezliğe mahkum etmek.

    örneğin atatürk'ün 'devletçilik' ilkesi. o günün koşullarında, bir tarım ülkesinde sanayi kurabilmek için gerekli olan sermaye yalnızca devletin elinde olması nedeniyle, sanayi yatırımları devlet tarafından yapılıyordu. ama diğer taraftan da ülkede rekabetci özel girişimin önünü açmak için izmir iktisat kongresi örneğinde olduğu gibi, bir dizi önlemler alınıyordu.

    özellikle 1970'lerden sonra hızla gelişen sanayileşme sürecinde, bir zamanların ileriye dönük devlet işletmeleri, devletin ve sanayinin sırtına yük olmaya başladı. KiT'ler kalkınmanın önüne engeldi artık. buna ek olarak, devletçilik adına sınırlarımıza gümrük duvarları çekilmiş, halkımız tıpkı doğu bloku ülkelerinde olduğu gibi, kalitesiz ve pahalı yerli malına mahkum edilmişti. KIT'lerin özelleştirilmesi ve türk sanayi işletmelerinin uluslararası rekabet gücünü artırmak için gümrükleri yabancı mallara açmak gerekiyordu. laikçilerin itirazı da tam bu noktada başladı.

    'devletçik' ilkesini değişmez dogma olarak algılayan bu çevreler, bugün de olduğu gibi, özelleştirmelere, ekonomik reformlara karşı çıktılar. ancak, tarih bu laikçileri değil, reformlardan yana olanları haklı çıkardı.
    5 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük