plüton

entry194 galeri
    185.
  1. aslında isminin doğru kullanımı plüto (hatta pluto) olan cüce gezegen. gerçek ismi 134340 Pluto ve sonunda "n" harfi yok. ancak nedense türk dil kurumu sonuna bir harf eklemeyi uygun bulmuş ve plüton şeklinde yaygınlaşmış ismi. her ne kadar astronomi bölümlerindeki hocaların %99'u tarafından plüto olarak kullanılsa da, plüton'u kullananları da doğru kabul etmek durumunda kalıyoruz.

    her nedense dedim, ama nedenini biliyoruz. mitolojiden bir tanrı ismi plüton. her ne kadar gezegen ismini bu tanrıdan almış olsa da, aynı tanrının ismi yunancada plüton şeklinde geçerken, latincede plüto olarak geçer. gezegen olanın adı ise latince okunuştan gelme. bizim tdk yunanca okunuşunu kabul etmiş kendince.

    gereksiz detayları bir kenara bırakırsak, plüto'nun cüce gezegen sınıfına dahil edilme nedeni, yörüngesi etrafındaki ufak gök cisimlerini temizleyememiş olmasıdır. normal gezegenler, yörüngeleri üzerinde bulunan çeşitli gök taşlarını, yani kalıntıları kendi bünyelerine katmıştır. bu nedenle yörüngeleri üzerinde, önlerinde ve arkalarında uzun mesafeler boyunca pek başka cisim bulunmaz. plüto ve diğer cüce gezegenler için bu geçerli değildir. bu tür cücelerin yörüngelerinde, gezegenin etrafında irili ufaklı çok sayıda kalıntı bulunur. tekrar gezegen ilan edildiğine dair söylentiler olsa da, uluslararası astronomi birliği tarafından yapılan gezegen olabilmek için gereken şartlara ilişkin tanımlar değişmedikçe bu mümkün olmaz.
    3 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük