tarım sanayi enformasyon çağı

entry1 galeri
    1.
  1. --spoiler--
    Yazının sonunda özet var.
    --spoiler--

    insan, evrimi süresince her zaman sosyal bir canlı olmuştur. Bunun sebebi vahşi doğada neslimizi devam ettirmek için pençelerin, dişlerin, kamuflaj yeteneğinin veya mükemmel bir anatomik yapının yerine, büyük bir beyin, zeka ve birlikte uyum içinde yaşayabilme yeteneğine sahip olmamızdır.

    (bkz: primatlarda sosyallik)

    Primatlardan ayrılıp ağaçları terkettiğimizde ve iki ayak üzerine kalkıp gezmeye başladığımızda ağaçların güvenli dallarının arasındaki yaşam yerine bizi karşılayan şey vahşi hayvanlarla ve zararlı bitkilerle dolu düzlükler oldu. Hayatta kalmak için göç etmeye ve yaşayabilecemiz daha güvenli yerler aramaya başladık.

    (bkz: neden evrim geçirdik)

    Fazla uzatmadan özetleyecek olursak sonunda bulduk. Göç etmeyi bırakınca av aramak ve bir şeyler toplamak için harcadığımız bitin enerji bize kaldı. Yerleşik hayata geçmemizle gıda sorununu gidermek için av hayvanlarının etlerini depolamaya, soğuktan korunmak için kürklerini kullanmaya başladık.

    (bkz: adaptasyon)

    Yediğimiz meyve sebzelerin toprağın altına girdiği zaman yeni bir mahsül olarak bize geri dönmesi nasıl oldu, ne kadar sürdü bilemeyeceğim ancak bunun keşfi tarım devrinin başlangıcı oldu.

    (bkz: tarım)

    insanlar ihtiyaç fazlası gıda elde başlayınca nüfus arttı ve toplumlar karmaşıklaştı. Haliyle herkes tarım veya avcılıkla uğraşamayacağı için gelişmeye başladık. Bazıları ava çıkarken bazıları geride kalanları savunmak için kalıyor, bazıları tarladan mahsül toplarken bazıları bu mahsullerin en iyi şekilde korunması için çalışıyordu.

    (bkz: tarih öncesi kabile yaşamı)

    Hayvanlar güdülmeye, bitkilerin farklı kullanım alanları anlaşılmaya başlandı.

    (bkz: yapay seçilim)

    insan oğlu doğayı kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor ihtiyaçlarını kolaylıkla gideriyordu. Doğal olarak nüfus patlamaları yaşandı ve ilk kabileler ortaya çıkmaya başladı. Ayak uyduramayanlar birer birer yok oldu.

    (bkz: doğal seçilim)

    Daha iyi tarım yapabilmek için kara saban keser vb aletler icat edildi. Taşıyabilmek tekerlek ve ilkel el arabaları yapıldı. insanlık çok büyük bir hızla büyürken ilk savaşlar verimli tarım arazileri ve av hayvanı bakımından zengin yerler için yani hayatta kalabilmek, üremek ve gelişmek için yapıldı.
    Kısa süre sonra zengin yerleri elde edenler üretim fazlalarını başka ihtiyaçları karşılığında diğerleriyle değişmeye başlayınca ticaret bulunmuş oldu.

    (bkz: değiş tokuş)

    insanlar hızla gelişmeye ve çoğalmaya devam ettiler. Zekamız, sosyalliğimiz, bağlarımız hiç durmaksızın gelişti. ilk kabilelerden sonra ilk uygarlıklar yani büyük topluluklar meydana geldi. Sosyal yaşamı düzenlemek için kanunlar, gelenekler, şefler ortaya çıktı. Yöneticiler seçildi, kurallara uymayanlar için adalet sistemleri, köyleri korumak için silahlı birlikler kuruldu. Yöneticiler seçilerek sokakların, evlerin, yolların yapılması sağlandı. Tarımsal üretim öylesine arttıki dev ambarlar yapıldı orada nelerin olduğunu nerede olduğunu bilebilmek için yazı icat edildi.

    (bkz: antik çağ medeyetleri)

    Medeniyetler kendilerine tehdit olarak gördükleri her şeyi ve herkesi, diğer medeniyetleri yok etti. ilk uygarlıklar kuruldu. Savaş için ordular, üretim için üretimhaneler, yollar ve düzenin korunması için hükümetler kuruldu. Her şey sistemleştirilmeye başlandı. insanlık muazzam bir adaptasyon geçirdi ve büyük değişimlere uğradı. Dinler, tanrılar, ahlak kuralları, medeniyetler, para, yazı, iş olarak düşünme her şey bu devirde gerçekleşti. En büyük savaşlar bu devirde yapıldı en büyük imparatorluklar bu devirde kuruldu. Üretim muazzam bir dereceye geldiğinde artık canlıların gücü yetersiz kalmaya karmaşık makineler üretilmeye başlandı ve bu devir buhar makinesi denilen ilk olarak taşımacılıkta kullanılan makinenin icadıyla son buldu.

    (bkz: buhar makinesi)

    Buhar makinesinin bulunmasıyla kas gücü önemini yitirmeye ve makineler insanların yerini almaya başladı. işçi sınıfı ortaya çıktı. Beyaz yakalılar ve mavi yakalılar ayrımı yapılıyordu artık.

    (bkz: işçi sınıfı)

    Makine üretmek için makineler yapılırken, önceden yüz kişiye ihtiyaç duyulan bir iş makinenin çalışmasına yardım eden on kişi tarafından yapılmaya başlandı.

    (bkz: tren)
    (bkz: dokuma makinesi)

    ilk fabrikalar kuruldu artık daha az insana ihtiyaç duyulduğu için insanlar farklı şeylerle uğraşmaya ve kas yerine beyinlerini daha çok çalıştırmaya başladılar. Kapitalizm, sosyalizm, liberalizm ve daha onlarca ekonomik model bu çağda ortaya çıktı. insanların emekleri en çok bu çağda sömürüye uğradı. Metanın değeri arttı. Daha fazla üretim için hammade ve üretilenler için pazar arayışı büyük savaşların çıkmasına, soykırımlara, köleleştirilmeye neden oldu.

    (bkz: birinci dünya savaşı)
    (bkz: güneşi batmayan uygarlık)

    insan adı verilen canlı artık yaşamak için değil şahsi zevklerini tatmin ve yaşam seviyesini yükseltmek için savaşmaya başladı. Kanunlar üretim için yazılmaya, çoğalma daha fazla üretim için yapılmaya başlandı. Düşünsel gelişmeler durumu kurtarmaya çalıştılar elbet. Sendikalar işçilerin haklarını savunmaya çalıştılar,

    (bkz: sendikalar)

    devlet insanları yaşatmak için haklar verdi. Neticede modern kölelik ve ploreterya doğmuş oldu.

    (bkz: köleliğin sonu ve modern kölelik)

    Kapitalist sistem güç sahipleri tarafından benimsenirken alttakiler ezilmeye mahkum oldular. Ancak tüm bunlara rağmen insanlık ve teknoloji gelişti. Kas gücü her geçen gün önem kaybederken beyin gücü ve bilgi önem kazandı. Bütün bunlar yeni bir çağın kapılarını insanlara araladı. Ancak bir çoğunun ölmesine mani olamadılar.

    (bkz: ikinci dünya savaşı)

    Bu gelişemeler ışığında hala içinde bulunduğumuz bilgi çağı meydana geldi ve insanlar düşünce yoluyla ürünler ortaya koymaya başladılar. insanlara düşünmeleri için para verilmeye başlandı.

    (bkz: mühendislik)
    (bkz: yazılımcılık)

    Teknoloji muazzam bir gelişim içerisine girerken uzaya çıkmaya evrimsel anlamda hiç bir avantaj sağlamayacak şeylere büyük yatırımlar yapmaya zaman harcamaya başladık.

    (bkz: apollo 11)
    (bkz: 20.-21.yüzyıl felsefesi)
    (bkz: uluslararası uzay istasyonu)
    (bkz: büyük hadron çarpıştırıcısı)
    (bkz: hubble teleskobu)
    (bkz: pahalı bilimsel şeyler)

    En uzun çağ olmasa dahi en çok buluş, gelişme, düşünce, yapıt, ürün bu çağda meydana gelmiştir. Yapılan şeylerin yüzde biri yazılmaya kalkılsa yüzlerce sayfa tutacak olan bu çağ salt bilgiyle insanların en alt toplum tabakasından en üste çıkabilmelerini sağlayabilmesi bakımından bütün önemi bilgiye atfetmiştir.

    Özet: insanlık tarihinin gelişimi açısından yapılan en genel sınıflandırmadır.
    Tarım çağı, sanayi(üretim) çağı ve bilgi(enformasyon) çağı olarak üç ana başlıkta incelenir. En uzun süreni tarım çağıdır. Şu anda içinde bulumduğumuz çağ bilgi çağıdır.
    3 ...