türk kültüründen müthiş esinlemeler taşıyan epik bir hikaye için ortaya atılan teoridir.
evveliyatından dünya üzerinde at üzerinde savaşmamanın şerefsizlik olduğunu düşünen tek kavim vardır; onlar da türklerdir. rohan yapıtları, giyim tarzları, ata olan düşkünlükleri, cesaretlerinde türkten başka bir millet görenin aklına şaşmak gerekir. at üzerinde yay kullanan başka millet var mıdır? tarihe bakılması gerekir.
diğer taraftan elfçe denilen kurgu dil; ural-altay dil ailesine bağlı olarak yaratılmıştır. bu da başka bir gerçektir. ok ve yay üzerine ustalıklarıyla tanınan yegane millet gene türklerdir.
ayrıca küçük bir tarihsel kesitle bakmak gerekirse; türkler savaş alanlarında her daim düşmandan azdır.
göz; hangi millet için kutsaldır. kartal; hangi millet için kutsaldır. hangi milletin devasal şatoları ve sarayları vardır. hikaye de batının halkları ve orduları safkan iken, doğunun orduları genelde imparatorluk şeklinde, karma olarak ; güç birliği olarak karşımıza çıkar. gönderme; pers imparatorluğu veya çin imparatorluğuna olabilir. ancak doğu halkının türkler olması imkansızdır.
mantıksal dayanak yok diyenler; sosyolojik ve tarihsel onlarca dayanağı görmemekte direnmektedirler.
elf dili ve kültürü, rohan kültürünün özellikle ve derinlemesine araştırılıp türk kültürüyle karşılaştırılmasının yapılmasını tavsiye ederim. atların efendileri; atcan yurt. at, avrat, silah.