our boys have done it

entry18 galeri
    16.
  1. ikinci dünya savaşı biter bitmez türkiye'nin önüne iki seçenek sunuldu: ya dibindeki sovyet rusya ile başbaşa kalacak ve doğu avrupa ülkeleri misali stalin'in uydusu olacaktı, ya da batı paktına dahil olup kendisini korumaya alacaktı. ismet paşa batı'yı seçti.

    peki ya atatürk sağ olsa ne yapardı? önündeki ihtimalleri böyle mi okurdu? elbette sovyet tehdidini yok saymazdı, ama bu kadar da teslimiyetçi bir politika izlemezdi; çünkü nihayetinde türkiye'nin bir doğu avrupa ülkesi olmadığını, stalin'in o kadar da kolayca türkiye'yi işgal etmeye yeltenemeyeceğini hesaplardı. iyi dengelerdi doğuyu ve batıyı, türkiye'nin konumundan gelen avantajını iyi değerlendirirdi. ancak ismet paşa elbette daha tedbirli bir adamdı, risk almayı hiç sevmezdi, bu nedenle sonuna kadar açtı kapıları amerika'ya, zaten başta demokrat parti tayfası olmak üzere çok heveslisi vardı bu amerikan taraftarlığının. savaştan beş yıl sonra ismet paşa'nın hükmü kalmadı zaten.

    ay canım, bir ara 1963-65 arası 14 aylığına başbakanlık yaparken önüne gelen meşhur johnson mektubuna, "yeni bir dünya kurulur, türkiye o dünyada yerini alır" gibisinden birşeyler de dediydi ismet paşa. oysa amerikalılar 20 sene evvel çözmüştü zaten muhattaplarını. gülmüşlerdi muhtemelen...

    ondan sonrası bilindik tarih: soğuk savaş boyunca bu korku rejimi boyuna pompalandı ve memleketin tüm kurumları abd'ye daha çok entegre edildi. o yüzden amerikan "boys" askeriyeden sivil bürokrasiye, gizli derneklere ve istihbarata, siyasetten kamu hayatına, kültüre vs. herbir yere yerleşti. her nazlanışta ve çırpınışta biraz daha sarmaladı memleketi. daha öncede türlü operasyon ve müdahaleler yapmaktaydı ama, 1980'e gelindiğinde artık amerikan gladyosu elini kolunu sallayarak tüm idareyi ele geçirebilecek olgunluğa erişmişti. 1990'da soğuk savaş dünyada "sözde" bittikten sonra da türkiye bu kampta kalmaya devam etti; bu saatten sonra bağımsız olamazdı, çoktan unutmuştu o duyguyu.

    özetle: Türkiye son 75 senedir amerikan emperyalizmi'nin emir eridir. bunun dışında bir gerçekliği ya da manevra alanı olmamıştır.
    0 ...