efendim, kriz bahane edilerek bir çok çalışan işten atılıyor ya da ücretsiz izine çıkartılıyor malümunuz. mesleğim gereği bu konular ilgi alanıma girdiğinden, biraz gevezelik yapacağım müsade ederseniz. bir çoğumuz ücretsiz izinin ne olduğunu, ne anlama geldiğini bilmedinden " işten atılmadım, sadece ücretsiz izine çıkartıldım " diye seviniyor. şunu en baştan söyleyeyim; işten atılmak, ücretsiz izine çıkartılmaktan daha hayırlı...
ücretsiz izinle ilgili iş kanununda herhangi bir madde, herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. iş kanununun 56. maddesine göre, çalışan yıllık izne ( ücretli ) ayrıldığında, iş yerinden talepte bulunursa, iş yeri işçinin yolda geçireceği zamanı göz önüne alarak 4 gün ücretsiz izin verebilir. bunun dışındaki ücretsiz izinler kesinlikle yasal değildir ve yapılması tamamen işçinin aleyhinedir.
yani, işçinin talebi olmaksızın işveren işçiyi ücretsiz izine çıkartamaz. bazı arkadaşlar işten atılmaktan iyidir diye düşünüp iş verenin bu talebini kabul ediyor ve ücretsiz izinle ilgili belgeyi imzalıyorlar.
ancak; işten atılmanız durumunda bunların hepsinden yararlanırsınız. sakın ücretsiz izin bitiminde iş yerine dönerim diye düşünmeyin. ücretsiz izin belgesini imzaladığınız an iş verenle aranızda yeni sözleşme hükümleri doğar ve iş veren ücretsiz izninizi keyfine göre uzatabilir. sonsuza kadar bile...
etmeyin, eylemeyin o belgeyi imzalamayın. eğer örgütlü bir şekilde işverenin karşısına çıkarsınız sizi işten çıkarmaya cesaret edemez ( tazminat v.s. ) ama diyelimki çıkardı; inanın daha avantajlısınız.
edit: bu başlığı oy kaygısıyla değil, okunması için belirli aralıklarla canlandıracağım.
edit2: sabancı veya koç ailesinden yazarlar var sanırım sözlükte.